New
New
Year 7

Henry III and the 1225 Magna Carta

I can explain how Henry III’s leadership brought England to the verge of civil war.

New
New
Year 7

Henry III and the 1225 Magna Carta

I can explain how Henry III’s leadership brought England to the verge of civil war.

Share activities with pupils
Share function coming soon...

Lesson details

Key learning points

  1. The 1225 Magna Carta was a consensual agreement between the king, the Church, and the barons.
  2. Early in Henry’s reign, Henry tried to follow the promises of Magna Carta.
  3. Henry was a weak military leader and got into huge debts.
  4. Henry invited many foreign barons and gave them land and important positions in leadership.
  5. The English barons were angered by the arrival of foreign-born nobles and their castle-building and tax collecting.

Common misconception

The nobility in England identified as English.

This period marks a time when the nobility, who had their ancestral roots in France, had now come to see themselves as English.

Keywords

  • Foreign nobles - in this lesson, foreign nobles refers to the nobles who were perceived as belonging to France and not England

  • Consensual - consensual is when there is a willing agreement of all the people involved and no one is forced to do anything

  • Nobility - nobility are the group of people who have a high rank in the feudal system

  • Native nobles - in this lesson, native nobles refers to the nobles who were born in England

Get students to find out which Magna Carta clauses are still part of England's laws today and the impact they have on their freedom.
Teacher tip

Licence

This content is © Oak National Academy Limited (2024), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

Video

Loading...

6 Questions

Q1.
Why did Pope Innocent III annul Magna Carta?
Correct answer: because it was an unholy document
Correct answer: because it was forced upon King John and went against the King's rights
because it was peacefully negotiated and agreed
because it was supported by the majority of barons
Q2.
What major event occurred as a result of the annulment of Magna Carta?
an economic crisis known as the First Barons’ Crisis
Correct answer: a civil war known as the First Barons’ War
a religious reformation known as the First Barons’ Reformation
Q3.
What was the main reason the barons invited Prince Louis of France to England?
to arrange a peace treaty
to establish trade agreements
Correct answer: to offer him the English throne
Q4.
Who became king of England in 1216?
Edward I
Correct answer: Henry III
Richard I
William Marshal
Q5.
What important change did Henry III's regents make to the Magna Carta in 1216?
they kept the clause which angered the barons
Correct answer: they removed the security clause
they translated it into French
Q6.
What was William Marshal's goal in reissuing Magna Carta in 1216?
to assert royal dominance
Correct answer: to balance power between king and barons
to establish a new form of government

6 Questions

Q1.
What does the word "consensual" mean in the context of the 1225 Magna Carta?
Correct answer: a willing agreement of all the people involved
an agreement made under force
an agreement made by foreign influence
Q2.
What was a major difference between the 1216 and 1225 versions of Magna Carta?
The 1216 version was sealed without Henry III’s regents.
Correct answer: The 1225 version was sealed by an older Henry III and not his regents.
There was no difference between the 1216 and 1225 versions.
Q3.
What was Henry III's relationship with Christianity and the Church?
He opposed it like his father, King John.
Correct answer: He showed great respect and support.
He wanted to radically reform it.
Q4.
What was the impact of foreign nobles building castles and collecting taxes in England during Henry III's reign?
It encouraged economic growth in England.
It led to widespread approval of Henry III.
Correct answer: It sparked anger as it seemed England was being taxed by the French.
Q5.
How did the Magna Carta influence later English monarchs and laws?
It allowed later monarchs to close the Church.
It made it legal to imprison people without trial.
Correct answer: It shaped the behaviour of later kings and some clauses are still law.
Q6.
Why do historians view Henry III's reign as an important moment for the identity of the native English nobility?
Correct answer: It marked the shift of the nobility's identification from French to English.
The nobility began adopting foreign customs.
The nobility lost all of their ancestral connections to France.

Additional material

Download additional material
We're sorry, but preview is not currently available. Download to see additional material.