Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can describe the lives and roles of local elites in medieval Norwich.

      Key learning points

      1. A 1404 charter granted Norwich a mayor.
      2. The elite had almost exclusive control over government in Norwich.
      3. The Norwich elite was mostly made up of wealthy merchants.
      4. The elite used architecture and donations to show off their status.

      Keywords

      • Charter - a charter is a royal document which granted certain rights

      • Mayor - a mayor is the person elected to govern a city

      • Freeman - a freeman is a person with special rights in a city

      • Elite - an elite is the richest or most powerful group in a society

      • Status - the amount of respect or importance a person has is part of their status

      Common misconception

      Increased powers of self government in Norwich gave all locals more control over decision-making.

      Only freemen had real political power in Norwich but very few women and almost no poor people were able to become freemen.

      Teacher tip

      Begin learning cycle 3 by showing students images of any two things with the same purpose (i.e. shoes vs designer shoes). Ask students why someone might opt for the more ostentatious of the options to help them reflect on the importance of status.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Match-up the key words with the correct definitions.

      Correct Answer:mayor,person elected to govern a city
      Correct Answer:merchant,person whose job is to buy and sell goods
      Correct Answer:weaver,person who makes textiles from materials like wool

      Q2.
      True or false? Merchants in Norwich were wealthy enough to construct large new buildings in the city.

      Correct answer: true
      false

      Q3.
      Write the missing word. Kings usually took power in England because they were closely _______ to the previous king.

      Correct Answer: related, Related

      Q4.
      Write the missing word. Worsteds were a popular type of _______ produced in medieval Norwich.

      wool
      Correct answer: textile
      Wool
      Textile

      Q5.
      Which description of medieval Norwich is accurate?

      it was a small city in East Anglia
      Correct answer: it was the biggest city in East Anglia
      it was the biggest city in all of England

      Q6.
      Which statement is most accurate?

      everybody in medieval Norwich worked in the same industry
      there were only a few different industries in medieval Norwich
      Correct answer: there were many different industries in medieval Norwich

      6 Questions

      Q1.
      Match the key words with the correct definition.

      Correct Answer:elite,richest or most powerful group in a society
      Correct Answer:mayor,person elected to govern a city
      Correct Answer:freeman,person with special rights in a city

      Q2.
      Write the missing word. The 1404 city charter allowed people in Norwich to elect a _______.

      Correct Answer: mayor, Mayor

      Q3.
      Which group made up most of the elite in medieval Norwich by the 15th century?

      Correct answer: merchants
      peasants
      soldiers
      weavers

      Q4.
      What did Margaret Wetherby demand in return for paying for a new church in 1458?

      that her and her husband should become mayor
      Correct answer: that her and her husband's name be written on every bookcase
      that her and her husband should be prayed for
      nothing

      Q5.
      Which statement is most accurate?

      nobody in Norwich could vote for who became mayor of Norwich
      only churchmen could vote for who became mayor of Norwich
      Correct answer: only freemen could vote for who became mayor of Norwich
      everybody in the city could vote for who became mayor of Norwich

      Q6.
      How did building the Guildhall show off Norwich's status?

      it was a new building
      it was built after Norwich recieved a new charter from the king
      Correct answer: it was the largest city hall in England outside of London
      it was located in the centre of the city

      To help you plan your 7 history lesson on: Local elites in medieval Norwich, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...