New
New
Year 7

Trade in medieval Norwich

I can explain how trade impacted life in medieval Norwich.

New
New
Year 7

Trade in medieval Norwich

I can explain how trade impacted life in medieval Norwich.

Share activities with pupils
Share function coming soon...

Lesson details

Key learning points

  1. The wool trade became important for Norwich in the later medieval period.
  2. Herring and other goods had been important items of trade earlier on.
  3. Norwich was an important centre of trade.
  4. Goods were often sent to Europe from the coastal towns.
  5. Textile merchants invested some of their wealth in constructing new buildings around Norwich.

Common misconception

That all people in the medieval period completed the same type of work as one another.

Remind students that a wide range of different jobs and industries existed in medieval Norwich, even after it focused more on wools.

Keywords

  • Trade - trade involves the buying and selling of different goods

  • Industry - an industry is a type of business or work

  • Merchant - a merchant is a person whose job is to buy and sell goods

  • Textiles - textiles are made by weaving materials like wool and cotton

  • Weaver - a weaver makes textiles from materials like wool.

At the start of learning cycle 2 tell pupils that the suffix 'gate' comes from the Viking word for 'street'. Street names in medieval Norwich included 'Pottersgate' and 'Fisherhgate'. Ask what these names tell us about industries in medieval Norwich.
Teacher tip

Licence

This content is © Oak National Academy Limited (2024), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

Video

Loading...

6 Questions

Q1.
True or false? It was not common for women to be leaders in medieval England.
Correct answer: true
false
Q2.
The main religion in medieval Europe was _______.
Correct Answer: Christianity, christianity, catholicisim, Catholicisim
Q3.
Which king was forced to seal Magna Carta?
King Edward
Correct answer: King John
King Richard
King William
Q4.
Starting with the earliest, sort these periods into the correct chronological order.
1 - Prehistoric
2 - Roman
3 - Norman
4 - Tudor
Q5.
Starting with the earliest, sort these events into the correct chronological order.
1 - Islamic religion begins to spread
2 - Normans conquer England
3 - first Crusade begins
4 - Magna Carta is sealed
Q6.
Starting with the most powerful, sort these groups according to their power in medieval England.
1 - king
2 - baron
3 - knights
4 - peasants

6 Questions

Q1.
Match the key words with their correct definition.
Correct Answer:trade,involves the buying and selling of different goods

involves the buying and selling of different goods

Correct Answer:industry,a type of business or work

a type of business or work

Correct Answer:merchant,person whose job is to buy and sell goods

person whose job is to buy and sell goods

Q2.
Dragon Hall in Norwich was built for what type of person?
churchman
king
Correct answer: merchant
peasant
Q3.
Which industry had the most workers in Norwich at the start of the 14th century?
bakers
Correct answer: leather workers
merchants
metal workers
textile workers
Q4.
Write the missing word: By the start of the 15th century, the _______ industry was the most successful in Norwich.
Correct Answer: textile, wool, Textile, Wool
Q5.
Which statement about medieval Norwich's trade is most accurate?
Medieval Norwich only traded with other parts of East Anglia
Medieval Norwich traded with East Anglia and the rest of England
Correct answer: Medieval Norwich traded with many areas of England and Europe
Q6.
Which statement is most accurate?
Merchants in Norwich made very little money which they could spend on things.
Merchants kept all of their money to themselves.
Correct answer: Merchants spent large amounts of money on constructing new buildings.

Additional material

Download additional material
We're sorry, but preview is not currently available. Download to see additional material.