Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain why new civilisations, such as the Mali Empire, emerged across the Sahel.

      Key learning points

      1. New civilisations grew up in the Sahel as the Ghana Empire declined and trade increased.
      2. Trade from new gold fields bypassed the Ghana Empire, which made other kingdoms in the region wealthy and powerful.
      3. The Mali Empire was one new civilisation which expanded.
      4. The rulers of Mali and the people who lived in cities were generally followers of Islam.
      5. The people who lived in the countryside generally retained their traditional religious practices.

      Keywords

      • Empire - a group of territories ruled over by one person or group of people

      • Trade - exchange of goods

      • Mansa - the word used in the Mali Empire to refer to the king or emperor

      • Islam - the religion of Muslim people

      Common misconception

      All followers of the same religion practise their religion in the same way.

      There are often large differences between followers of the same religion: people include elements of their own culture in their worship.

      Teacher tip

      Introduce the idea of interpretations by asking students what their opinions about different sports teams or music genres are. Students will undoubtedly have different opinions which they can argue over. Explain that this can be done with past events, too.

      Content guidance

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What is the Sahel?

      A river in West Africa.
      The name given to a king's palace in West Africa.
      Correct answer: A dry region bordering the southern Sahara Desert.
      A rich salt mine in the Sahara Desert.

      Q2.
      How did the Carthaginian explorer Hanno first make contact with West Africa?

      He walked across the Sahara Desert.
      Correct answer: He sailed along the west coast of Africa.
      He rode a horse through the Congo rainforest.
      He rowed a boat down the Nile.

      Q3.
      Which religion spread into Africa in the 7th century?

      Correct Answer: Islam, islam

      Q4.
      Which two of the following tribes acted as guides for travellers and traders journeying across the Sahara Desert?

      Correct answer: Berber
      Lakota
      Nanman
      Sami
      Correct answer: Tuareg

      Q5.
      Complete the sentence: the Ghana Empire was nicknamed 'the land of '.

      Correct Answer: gold, Gold

      Q6.
      Place these empires in chronological order.

      1 - The Egyptian Empire
      2 - The Roman Empire
      3 - The Ghana Empire
      4 - The British Empire

      6 Questions

      Q1.
      What is 'desertification'?

      Correct answer: The spread of a desert into formerly fertile land.
      The creation of towns and cities in a desert.
      The changing of desert land into grassland.
      Deliberately destroying an enemy's farmlands so that nothing can grow there.

      Q2.
      Match the group to their description.

      Correct Answer:Almoravids,a strict Islamic group

      a strict Islamic group

      Correct Answer:Ghana,first great empire of West Africa

      first great empire of West Africa

      Correct Answer:Sosso,ruled by a sorcerer king

      ruled by a sorcerer king

      Correct Answer:Mali,led by Sundiata Keita

      led by Sundiata Keita

      Q3.
      What is the name given to the traditional belief system of people from West Africa?

      Correct answer: Animism
      Confucianism
      Taoism
      Zoroastrianism

      Q4.
      Complete the sentence: Sundiata Keita was nicknamed the ' Prince'.

      Correct Answer: Lion, lion

      Q5.
      Match the keywords to the correct definition.

      Correct Answer:empire,a group of territories ruled over by one person or group of people

      a group of territories ruled over by one person or group of people

      Correct Answer:trade,exchange of goods

      exchange of goods

      Correct Answer:Mansa,the word used in the Mali Empire to refer to the king or emperor

      the word used in the Mali Empire to refer to the king or emperor

      Correct Answer:Islam,the religion of Muslim people

      the religion of Muslim people

      Q6.
      Which word best describes Ibn Battuta's reaction to seeing the Mansa taking part in non-Muslim rituals?

      amused
      Correct answer: appalled
      excited
      indifferent

      To help you plan your 7 history lesson on: New civilisations in the Sahel, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...