Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Mughal authority and the East India Company

      Lesson details

      Learning outcome

      I can evaluate when Mughal authority in India collapsed.

      Key learning points

      1. Mughal authority grew weaker during the late-17th and 18th centuries.
      2. The Mughals were challenged by rebellions, leadership struggles, the rise of successor states and foreign invasions.
      3. The British East India Company's power grew significantly during the 18th century.
      4. Most historians agree that Mughal authority collapsed at some point during the 18th century.
      5. Historians evaluating Mughal collapse often focus on the emperor's level of political control and military power.

      Keywords

      • Successor state - a successor state is a smaller country which is formed after a larger country begins to breakdown

      • Assassinated - when an important person is killed for political reasons, it is said that they have been assassinated

      • Authority - authority refers to the ability to keep others under your control

      Common misconception

      Mughal authority collapsed in the 17th century.

      Mughal rule faced challenges, but the emperors still had enough military power and political control to maintain their authority during the 17th century.

      Teacher tip

      During learning cycle three, pupils could be tasked with completing a time-power axis graph charting the level of Mughal authority at different points (i.e. 1669, 1688, 1719, 1724, 1739, 1764, 1765). Doing this can support pupils conceptualise the idea of declining and collapsing Mughal authority.

      Content guidance

      Depiction or discussion of serious crime

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What was the name of the British East India Company's French rival?

      Correct Answer: Compagnie des Indes

      Q2.
      What type of force did Robert Clive command on behalf of the EIC at the Battle of Plassey (1757)?

      army of 2800 European soldiers
      army of 2800 sepoys
      army of 2100 European soldiers and 700 sepoys
      Correct answer: army of 700 European soldiers and 2100 sepoys

      Q3.
      What was the outcome of the Battle of Buxar (1764)?

      Correct answer: Victory for the EIC
      Victory for the Mughals, Mir Qasim and Nawab of Awadh
      No clear winner on either side

      Q4.
      Write the missing word. The changes in India between 1757 and 1765 have been described as part of the Revolution.

      Correct Answer: Plassey

      Q5.
      What area did the Treaty of Allahabad (1765) grant the EIC control over?

      Awadh
      Correct answer: Bengal
      Hyderabad
      Mughal Empire

      Q6.
      Starting with the earliest, sort the following events into chornological order.

      1 - EIC constructs fort in Calcutta without permission
      2 - Nawab of Bengal conquers the British fort
      3 - Battle of Plassey
      4 - Nawabs of Bengal become puppet rulers controlled by the EIC
      5 - Battle of Buxar
      6 - Mughal Emperor and EIc sign the Treaty of Allahabad

      6 Questions

      Q1.
      Write the missing keyword. In 1719, powerful nobles Emperor Farrukhsiyar.

      Correct Answer: assassinated

      Q2.
      After 1724, who did officials in Hyderabad swear loyalty to?

      The East India Company
      The Mughal Emperor
      Correct answer: The nizam

      Q3.
      What was the outcome of the Jat rebellions (1669 and 1685-88)?

      Mughal emperor forced to change his policies
      Mughal emperor was overthrown
      Correct answer: Jat rebels defeated

      Q4.
      Which of the following was agreed to as part of the Treaty of Allahabad (1765)?

      The Nawab of Bengal was placed under the protection of the Mughal emperor.
      Correct answer: The Mughal emperor was placed under the protection of the EIC.
      The EIC was placed under the protection of the Nawab of Bengal.
      The EIC was placed under the protection of the Mughal emperor.

      Q5.
      Which example best demonstrates Mughal military weakness?

      In 1685, the EIC refused to pay taxes to the Mughals.
      Officials in Hyderabad swore their loyalty to the Nizams, not the emperor.
      Correct answer: Nadir Shah ordered the sack of Delhi.

      Q6.
      Starting with the earliest, sort the following events into chornological order.

      1 - EIC founds its first factories in India.
      2 - Mughals defeat the EIC during Child's War.
      3 - EIC begins recruiting sepoys.
      4 - EIC wins the Battle of Plassey.
      5 - Nawabs of Bengal become puppet rulers controlled by the EIC.
      6 - EIC wins the Battle of Buxar.
      7 - Treaty of Allahabad gives the EIC control over Bengal.

      To help you plan your 8 history lesson on: Mughal authority and the East India Company, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...