Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      The Enlightenment and the Age of Revolution

      Lesson details

      Learning outcome

      I can describe the Enlightenment and the influence it had on the world.

      Key learning points

      1. The Enlightenment was a series of ideas that criticised absolutist governments.
      2. The Enlightenment inspired groups of people to challenge their governments.
      3. The American Revolution was inspired by Enlightened ideas.
      4. The French Revolution was inspired by the Americans and Enlightenment ideas.
      5. The Enlightenment ideas inspired further revolutions across the world.

      Keywords

      • Enlightenment - the Enlightenment was a movement in the 1600s and 1700s that promoted the use of reason and questioned authority

      • Social contract - a social contract is an agreement that rulers should govern in a way that benefits the people in exchange for having power over them

      • Revolution - a revolution is the forcible overthrow of a government, a great or complete change

      • Settlers - settlers are people who have arrived to live in a new area of land

      • Ancien Régime - the Ancien Régime was the name for the political and social system in France before the Revolution, ruled by the monarch: King Louis XVI

      Common misconception

      The Enlightenment did not just cause the American Revolution, it played a major role in the causation of the French and Haitian Revolutions too.

      Teacher tip

      Encourage students to see the disruptive influence of Enlightenment ideas as a thread that runs through all three revolutions discussed in this lesson, rather than just the initial cause of a 'chain' of revolutions during this period.

      Content guidance

      Depiction or discussion of discriminatory behaviour

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      The founders of the French Republic founded their new country along similar lines to the Americans, calling for freedom, and fraternity.

      Correct Answer: equality, Equality, egalite

      Q2.
      Which European monarchies fought against the new French republic?

      Correct answer: Britain
      Spain
      Correct answer: Russia
      Correct answer: Austria
      Correct answer: Prussia

      Q3.
      The Caribbean island known as Saint-Domingue was a __________ colony.

      British
      Spanish
      Portuguese
      Correct answer: French

      Q4.
      Which of these statements best describes the population of Saint-Domingue in the 1790s?

      Correct answer: Enslaved Africans, European settlers, free people of African and Taíno origin
      Enslaved Africans and European settlers
      Free people of African and Taino origin alongside European settlers
      Enslaved Africans alongside free people of African and Taino origin

      Q5.
      The leader of the Haitian Revolution was Touissaint...

      Correct Answer: Louverture, louverture, L'ouverture, l'ouverture, L'Overture

      Q6.
      The Haitian revolution did inspire other enslaved peoples to rise up and revolt in other Caribbean islands such as Jamaica and...

      Correct Answer: Barbados, barbados

      6 Questions

      Q1.
      True or false?: philosophers who were part of the Enlightenment movement criticised absolutist governments and monarchs.

      Correct answer: True
      False

      Q2.
      Put these revolutions in chronological order, starting with the earliest.

      1 - The American Revolution
      2 - The French Revolution
      3 - The Haitian Revolution

      Q3.
      Approximately how many enslaved Africans were captive in the French colony of Saint Domingue?

      500
      5000
      50 000
      Correct answer: 500 000
      5 000 000

      Q4.
      What did the Enlightenment inspire people to do?

      support their own governments and monarchs
      Correct answer: challenge their own governments and monarchs
      emigrate to get away from governments and monarchs

      Q5.
      The Enlightenment led to the execution of the French king, Louis XVI, in what year?

      Correct Answer: 1793

      Q6.
      What is the term given to a country without a monarch?

      Correct Answer: republic, Republic, a republic, A Republic, A republic

      To help you plan your 8 history lesson on: The Enlightenment and the Age of Revolution, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...