Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      The Industrial Revolution and change in Britain

      Lesson details

      Learning outcome

      I can evaluate the extent of change in peoples' lives during the Industrial Revolution.

      Key learning points

      1. The Industrial Revolution saw new inventions which significantly changed manufacturing.
      2. During the Industrial Revolution many people migrated to urban areas and industrial cities.
      3. During the Industrial Revolution there were calls for political change which led to the 1832 Great Reform Act.
      4. Historians debate the extent of change to ordinary peoples' lives that took place during the Industrial Revolution.

      Keywords

      • Exploitative - if something is exploitative it involves treating others unfairly, in a way that helps make money for you but could harm others

      • Franchise - the franchise refers to the group of people who can vote in a country's elections

      Common misconception

      The Industrial Revolution affected all aspects of life in Britain equally.

      The impact of the Industrial Revolution may be measured differently depending on which aspects of life historians focus their attention on.

      Teacher tip

      At the end of learning cycle 2, ask students to rank the different aspects of life affected by the Industrial Revolution according to the extent of change experienced. This will emphasise the varied and unequal nature of changes which occurred.

      Content guidance

      Depiction or discussion of discriminatory behaviour

      Depiction or discussion of sensitive content

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Match each keyword with its correct definition.

      Correct Answer:agricultural ,the work of growing crops and looking after animals
      Correct Answer:industrial,economic activity related to the manufacturing of goods
      Correct Answer:urban,related to towns and cities
      Correct Answer:rural,related to areas in the countryside

      Q2.
      Write the missing word. During the Industrial Revolution, migration meant that a growing amount of Britain's population lived in areas.

      Correct Answer: urban, Urban

      Q3.
      What did Richard Arkrwight invent?

      crop rotation
      land drainage techniques
      steam engine
      Correct answer: water frame

      Q4.
      Write the missing word. Overcrowding and unsanitary housing increased the spread of in industrial cities.

      Correct Answer: disease, Disease, diseases, Diseases

      Q5.
      Which statement is most accurate?

      The Great Reform Act abolished monarchy in Britain
      The Great Reform Act abolished the property qualification in Britain
      Correct answer: The Great Reform Act abolished rotten boroughs in Britain
      The Great Reform Act abolished the House of Lords in Britain

      Q6.
      Starting with the earliest, sort the following events into chronological order.

      1 - steam engines first developed
      2 - Bridgewater Canal built to supply Manchester with coal
      3 - Peterloo Massacre
      4 - Great Reform Act gives Manchester its own MPs

      6 Questions

      Q1.
      Write the missing word. Death rates were higher in urban areas compared to areas during the Industrial Revolution.

      Correct Answer: rural, Rural

      Q2.
      Write the missing word. The Great Reform Act extended the so more people could vote.

      Correct Answer: franchise, Franchise

      Q3.
      Which of the following places was a rotten borough in the unreformed parliament before 1832?

      Birmingham
      Glasgow
      Manchester
      Correct answer: Old Sarum

      Q4.
      Which three of the following were features of the factory system?

      Correct answer: use of machines
      high wages for workers
      manufacturing of goods within homes
      Correct answer: employment of unskilled workers
      Correct answer: manufacturing of goods never stopped

      Q5.
      The Great Reform Act did not introduce salaries for MPs. To what extent does this suggest politics changed during the Industrial Revolution?

      significant change
      moderate change
      Correct answer: insignificant change

      Q6.
      Starting with the earliest, sort the following events into chronological order.

      1 - Agricultural Revolution increases food production
      2 - Britain's population grows
      3 - migration from rural areas to urban areas increases
      4 - overcrowding becomes a more serious problem in industrial cities
      5 - diseases like typhus become more common

      To help you plan your 9 history lesson on: The Industrial Revolution and change in Britain, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...