Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Understanding the artefacts of the Renaissance

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain how historians use sources to learn about the Renaissance.

      Key learning points

      1. Different types of sources can be used to learn about a period.
      2. These sources can be used to answer different questions.
      3. The Renaissance was expressed through book production.
      4. The Renaissance was expressed through writing.
      5. The Renaissance was expressed through art and architecture.

      Keywords

      • Artefact - an object made by human beings in the past is an artefact

      Common misconception

      Pupils may believe that some sources have a greater inherent value than others.

      Remind pupils that a source's value rests entirely upon the enquiry for which it is used and the questions asked of it. No source has inherent value unless used as part of an enquiry.

      Teacher tip

      For this lesson o be most effective, pupils should have built a familiarity with the artefacts encountered during the other lessons of the unit.

      Content guidance

      Depiction or discussion of nudity

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Northern Renaissance artists like liked to paint about ordinary situations and everyday life.

      Correct Answer: Bruegel, Pieter Bruegel

      Q2.
      During which century did Jan van Eyck paint the Arnolfini Portrait?

      Twelfth
      Thirteenth
      Fourteenth
      Correct answer: Fifteenth
      Sixteenth

      Q3.
      During which century did Pieter Bruegel paint his scenes of everyday life?

      Thirteenth
      Fourteenth
      Fifteenth
      Correct answer: Sixteenth
      Seventeenth

      Q4.
      Northern European artists stopped painting religious subjects because reformers rejected the ideas of the Church.

      Correct Answer: Catholic, catholic

      Q5.
      Henry VIII had his portrait painted by Hans .

      Correct Answer: Holbein, holbein, Holbein the Younger

      Q6.
      What did Henry VIII have done to his portrait in order to project its message about his power and status?

      He had it displayed in public.
      Correct answer: He had it copied.
      He had it sent to foreign monarchs.

      6 Questions

      Q1.
      Which of these is an example of Renaissance architecture?

      The Mona Lisa
      The Hunters in the Snow
      Correct answer: St Peter's Basilica
      The Virgin of the Rocks

      Q2.
      Which of these artefacts can tell us about new painting techniques that were developed during the Renaissance?

      Vesalius' On the Fabric of the Human Body
      Copernicus' map of the universe
      Correct answer: Van Eyck's Arnolfini portrait
      Correct answer: Da Vinci's The Virgin of the Rocks

      Q3.
      By looking at Leonardo da Vinci's notebooks we can see he was particularly interested in human .

      Correct Answer: flight, bodies

      Q4.
      Looking at the portraits produced for rich and powerful Renaissance people can tell us a lot about their .

      Correct Answer: minds, thoughts

      Q5.
      An object made by human beings in the past is an .

      Correct Answer: artefact, Artefact

      Q6.
      Match the artist to their artwork.

      Correct Answer:Pieter Bruegel,Hunters in the Snow
      Correct Answer:Hans Holbein,Portrait of Erasmus
      Correct Answer:Jan van Eyck,The Arnolfini Portrait
      Correct Answer:Michelangelo,David
      Correct Answer:Leonardo da Vinci,The Virgin of the Rocks

      To help you plan your 7 history lesson on: Understanding the artefacts of the Renaissance, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...