Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      British involvement in Transatlantic Slave Trade

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain the role of Britain in the Transatlantic Slave Trade.

      Key learning points

      1. The British arrived in West Africa from the 1660s, with the support of King Charles II and later King James II.
      2. The arrival of the British led to more conflict between and within kingdoms in West Africa.
      3. Before enslaved labour was used on plantations, Britain used a system of indentured labour.
      4. Barbados was the most profitable colony with the growth of sugar.
      5. The British transported enslaved people to new colonies in the Caribbean, such as Jamaica and Barbados.

      Keywords

      • Colonisation - the process of one person or a group of people taking control of another country or state and settling on that land

      • Plantations - areas of land on which certain crops were grown, usually using forced labour

      • Enslaved people - people who have been forced to work, lose their freedom and become the property of another person

      • Indentured labour - a system where someone is made to work without pay for a set period of time

      • Slave holder - someone who owned an enslaved person

      Common misconception

      Britain was always involved in the Transatlantic Slave Trade.

      Britain became involved in the trade in the 1500s, initially selling enslaved people onto plantations in Spanish and Portuguese colonies.

      Teacher tip

      When explaining the arrival of the British, emphasise the varied impact on West African societies. With the example of Kongo we can see that even were rulers participated in the trade, that did not always reflect the attitudes of their people.

      Content guidance

      Depiction or discussion of discriminatory behaviour

      Depiction or discussion of discriminatory behaviour

      Depiction or discussion of sensitive content

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      The Transatlantic Slave Trade was a three point trade between Europe, the Americas and ...

      Correct Answer: West Africa, Africa

      Q2.
      By 1600, which European nation had captured and sold over 150,000 African people into slavery in their American colonies?

      Correct answer: Portugal
      Spain
      Britain
      France

      Q3.
      Elmina Castle was built in 1482 and was used to hold goods to trade and then later enslaved people; where was it built?

      Gold Coast, Brazil
      Correct answer: Gold Coast, West Africa
      Gold Coast, Portugal

      Q4.
      Which kingdom's rulers, known as Obas, refused to sell their people into slavery, despite continuing trade with Europeans?

      Correct answer: Benin
      Songhay
      Mali
      Kongo

      Q5.
      By the late 1600s, which group of local people in West Africa were no longer protected from being enslaved?

      prisoners of war
      Correct answer: wealthier people
      the Obas

      Q6.
      Which of the following kingdoms is an example of a kingdom that suffered because of their alliance with European merchants?

      Mali
      Correct answer: Kongo
      Wolof
      Benin

      6 Questions

      Q1.
      Who arrived in the Caribbean for the first time in 1492, claiming land for Spain?

      King Ferdinand
      King Charles II
      Sir Walter Raleigh
      Correct answer: Christopher Columbus

      Q2.
      Match each word to the correct definition.

      Correct Answer:colonisation,the process of one country taking control of another
      Correct Answer:plantation,land on which crops were grown, usually using forced labour
      Correct Answer:enslaved people,someone forced to become the legal property of someone else
      Correct Answer:slaveholder,someone who owned an enslaved person

      Q3.
      Which of the following countries had begun colonising the Americas by the early 1500s?

      Italy
      Correct answer: Spain
      Correct answer: Portugal
      Germany

      Q4.
      Which uninhabited island did 80 British colonists settle on in 1627?

      St Kitts
      Jamaica
      Correct answer: Barbados
      Haiti

      Q5.
      Which of the following is the best definition of 'indentured labour'?

      Correct answer: a system where someone is made to work without pay for a set period of time
      a system where someone is made to work without pay indefinitely
      a system where someone is made the legal property of someone else

      Q6.
      Which of the following is the best definition of 'slave society'?

      a society made entirely of formerly enslaved people
      Correct answer: a society structured around a system of slave holders and enslaved people
      a society whose main aim is to abolish slavery

      To help you plan your 8 history lesson on: British involvement in Transatlantic Slave Trade, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...