Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain the peaceful tactics of the early suffrage movement and how it was brought together by Fawcett to form the NUWSS.

      Key learning points

      1. Despite opposition to female suffrage, a number of suffrage groups were set up across the country from the 1860s.
      2. In 1897, Millicent Fawcett set up the National Union of Women's Suffrage Societies (NUWSS).
      3. The NUWSS preferred peaceful means such as writing letters to MPs.
      4. Early campaigns for women's suffrage involved a mixture of middle- and working-class women.
      5. Early campaigns for women's suffrage had failed to gain women the right to vote by 1914.

      Keywords

      • Suffrage - the right to vote

      • Suffragist - a person advocating for the extension of the right to vote; especially to women

      Common misconception

      The suffrage movement always involved violent or illegal tactics as well as peaceful and legal ones.

      The early suffragist movement was committed to peaceful tactics, even among the so-called 'radical suffragists'.

      Teacher tip

      Show pupils a picture of the statue of Millicent Fawcett and ask why they think she was the first women to be commemorated by a statue in Parliament Square (and not until 2018!).

      Content guidance

      Depiction or discussion of discriminatory behaviour

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      The women's suffrage movement was the campaign to gain women the right to ...

      Correct Answer: vote, Vote

      Q2.
      Which Reform Act gave middle-class men the right to vote in Britain for the first time?

      Correct answer: The 1832 Reform Act.
      The 1867 Reform Act.
      The 1884 Reform Act.

      Q3.
      Which movement did some women get involved with in the 19th century?

      the civil rights movement
      the animal rights movement
      the climate change movement
      Correct answer: the abolitionist movement

      Q4.
      Which of these laws increased the legal rights of women in 1882?

      The Second Reform Act.
      Correct answer: The Married Women's Property Act.
      The Third Reform Act.

      Q5.
      In 1888, a at the Bryant and May factory helped women to gain higher wages.

      fire
      revolution
      Correct answer: strike
      petition

      Q6.
      Although women were increasingly involved in life in Britain by the early 20th century, they still could not vote.

      Correct Answer: political, Political

      6 Questions

      Q1.
      Match each keyword with its correct definition.

      Correct Answer:suffragist,a person advocating for the extension of the right to vote
      Correct Answer:suffrage,the right to vote

      Q2.
      One reason why some people objected to female suffrage was because they feared it would harm life.

      Correct Answer: family, Family

      Q3.
      Complete the sentence: The NUWSS carried out a peaceful campaign, such as writing letters to .

      Correct Answer: Members of Parliament, MPs, members of parliament, mps

      Q4.
      Which woman was the first leader of the NUWSS?

      Selina Cooper
      Elizabeth Fawcett
      Emmeline Pankhurst
      Correct answer: Millicent Fawcett

      Q5.
      Complete the sentence: Working-class suffragists were called suffragists, but they still believed in the use of peaceful tactics.

      Correct Answer: radical, Radical

      Q6.
      Starting with the earliest, sort the following stages in the development of the suffragists.

      1 - Separate regional groups set up all across Britain.
      2 - The MP John Stuart Mill presents a petition to parliament.
      3 - The NUWSS is created to bring the various suffrage societies together.
      4 - The NUWSS attracts over 100 000 members.

      To help you plan your 9 history lesson on: Campaigns for women's suffrage, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...