Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Why it took so long for women to get the vote in Britain

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain why it took so long for women to get the vote in Britain.

      Key learning points

      1. Despite the growth in female political participation, sexist attitudes prevailed by the late 19th century.
      2. Early suffrage campaigns led to a Conciliation Bill; this wasn't passed due to Liberal fears about how women would vote.
      3. WSPU tactics split the suffrage movement and hurt women's chances of getting the vote as government attitudes hardened.
      4. WW1 was a turning point in the campaign for women's suffrage due to their war work and the need for a new franchise act.
      5. A good explanation of why it took so long for women to get the vote in Britain will examine long and short term factors.

      Keywords

      • Suffrage - the right to vote

      • Long-term - occuring over a long period of time

      • Short-term - occuring over a short period of time

      • Stereotypes - the expectation people have of a particular type of person

      • Sexism - prejudice or discrimination, often against women, on the basis of sex

      Common misconception

      The view that it was the work women did to support the war effort which gained them the right to vote.

      Many people were convinced women should be entitled to vote before 1914; however, the violence of the suffragettes and the interruption of WW1 delayed this.

      Teacher tip

      Students could consider whether long- or short-term factors were more important in delaying votes for women.

      Content guidance

      Depiction or discussion of discriminatory behaviour

      Depiction or discussion of discriminatory behaviour

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      is the right to vote.

      Correct Answer: Suffrage, suffrage

      Q2.
      When war broke out in 1914, the suffragettes and suffragists suspended their and joined the war effort.

      Correct Answer: campaigns, campaigns, protests

      Q3.
      In what year did the WSPU organise a protest march called ‘the Right to Serve’?

      1914
      Correct answer: 1915
      1916
      1917
      1918

      Q4.
      Despite being employed in the armed forces during WW1, women could not...

      Correct Answer: fight, Fight

      Q5.
      The 1918 Representation of the People Act gave the vote to...

      Correct answer: all men
      men with property
      Correct answer: married women over the age of 30
      all women

      Q6.
      In what year was the Equal Franchise Act passed?

      1921
      1925
      Correct answer: 1928
      1931

      6 Questions

      Q1.
      Which statement best describes attitudes towards the suffrage movement in the mid to late nineteenth century?

      Correct answer: Some men supported it, but the vast majority did not.
      A great many men supported it, with only a minority opposing it.
      All men opposed it.
      All men supported it.

      Q2.
      Sexism was a __________ term factor that prevented women from obtaining the vote.

      short
      medium
      Correct answer: long

      Q3.
      The __________ government opposed the campaign for female suffrage for much of the early twentieth century.

      Correct answer: Liberal
      Labour
      Conservative

      Q4.
      Asquith's decision to drop the 1910 Conciliation Bill was a term cause of the delay to female suffrage.

      Correct answer: short
      medium
      long

      Q5.
      Which of these best describes the state of the women's suffrage movement in the early twentieth century?

      Correct answer: Divided
      Triumphant
      Successful
      Unified

      Q6.
      Which of these events was a turning point in attitudes towards female suffrage?

      The creation of the WSPU
      The dropping of the Cnciliation Bill in 1910
      Emily Davison's death in 1913
      Correct answer: The First World War

      To help you plan your 9 history lesson on: Why it took so long for women to get the vote in Britain, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...