Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Anglo-Saxon preparations for invasion in 1066

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain how Anglo-Saxon England prepared for invasion in 1066.

      Key learning points

      1. King Harold made careful preparations against William of Normandy's invasion.
      2. The invasion by Hardrada and Tostig had not been expected, but the north had defences.
      3. Different factors contributed to Harold's defeat of the Viking invasion.
      4. Norman plundering of Wessex may have been designed to provoke Harold to battle William.
      5. Harold was advised to spend longer preparing for the Battle of Hastings than he did.

      Keywords

      • Invasion - an invasion is when an army or country uses force to go into and take control of another country

      • Fyrd - the Anglo-Saxon fyrd was a way of calling up men from the general population into an army for a set period of time

      Common misconception

      The English were unprepared for William's invasion.

      Harold led detailed preparations for the invasion, with those preparations delivering an army for the Battle of Hastings despite the disbanding of the southern fyrd and the previous formation of two fyrd armies to combat the earlier Viking invasion.

      Teacher tip

      Interspersing explanations with clips from recent documentaries about the events of 1066 really help to bring the extraordinary nature of these events to life.

      Content guidance

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Identify which of the following are tactics and which are strategies.

      Correct Answer:a direct attack on the shield wall,tactic
      Correct Answer:to defend until reinforcements arrive,strategy
      Correct Answer:a feigned retreat,tactic
      Correct Answer:to take the offensive,strategy

      Q2.
      What was the name of the militia called up by Harold Godwinson to defend the country from the Viking and Norman threats?

      Correct Answer: Fyrd, fyrd, The fyrd

      Q3.
      What is the technical term for the suit of chainmail worn by Norman knights and some Norman infantry?

      couch
      Correct answer: hauberk
      onesie
      nasal

      Q4.
      William's army at the Battle of Hastings was divided into three: match the divisions with the troops who were positioned there.

      Correct Answer:left,French allies
      Correct Answer:centre,Breton allies
      Correct Answer:right,Normans

      Q5.
      Where had Normans previously used feigned retreat tactics in battle?

      Constantinople
      Spain
      Correct answer: Sicily
      Wales

      Q6.
      Which of these points best supports the argument that the Bayeux Tapestry underplays the importance of Norman archers in the Battle of Hastings?

      The Tapestry shows Harold being killed or injured by an arrow.
      Few of the Norman archers are shown wearing armour.
      Norman archers are shown with bows instead of crossbows.
      Correct answer: Norman archers are usually in the margins of the Tapestry.

      6 Questions

      Q1.
      Which of these is the best definition of the fyrd?

      a group of trained warriors who protected their lord in battle
      a place where an army could cross a river or area of marshy land
      a tax on every five hides that was used to equip one soldier for battle
      Correct answer: a way of calling up men from the general population into an army for a period

      Q2.
      When did Harold first call up the fyrd to defend the southern coast from an expected Norman invasion?

      January 1066
      Correct answer: May 1066
      September 1066
      October 1066

      Q3.
      Put these events in chronological order.

      1 - Harold learns William is preparing an invasion fleet.
      2 - Fyrd defences are set up along the southern coast.
      3 - Harold is forced to disband the southern fyrd.
      4 - Hardrada invades the northeast coast.
      5 - Edwin and Morcar lead the English forces in the Battle of Gate Fulford.

      Q4.
      Which of the following suggest that Hardrada and Tostig's invasion might have found support in the north?

      Edwin and Morcar survived the Battle of Gate Fulford.
      People remembered Tostig's time as earl of Northumbria.
      Correct answer: The city of York struck a deal with Hardrada and Tostig.
      The Vikings returned to Norway after the Battle of Stamford Bridge

      Q5.
      Complete the missing number: Harold and his troops made the 185-mile journey to Tadcaster in just days.

      Correct Answer: four, 4, Four

      Q6.
      Who advised Harold to wait in London until all fyrd troops had been assembled, according to Norman sources?

      Archbishop Stigand
      Edwin and Morcar
      Correct answer: his mother and brothers
      The Witan

      To help you plan your 10 history lesson on: Anglo-Saxon preparations for invasion in 1066, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...