Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Norman weapons, armour and tactics

      Lesson details

      Learning outcome

      I can describe different tactics used by the Normans in the Battle of Hastings.

      Key learning points

      1. Normans used a range of weapons at the Battle of Hastings.
      2. Norman armour was effective but did have disadvantages.
      3. William used different tactics in the battle until he found ones that worked.
      4. One of the Norman tactics may have been a feigned retreat.

      Keywords

      • Strategy - a strategy is a plan of the actions that are needed in order to achieve an aim

      • Tactic - a tactic is an action that helps to achieve something specific

      • Feigned retreat - a feigned retreat is pretending to retreat in order to lure the enemy into a more vulnerable position

      Common misconception

      We know for sure that William used a feigned retreat tactic at the Battle of Hastings.

      In fact, the best sources we have for the battle say different things, for example, that a real retreat gave William the idea of using feigned retreats, or that the 'real' retreat was planned all along.

      Teacher tip

      Popular video hosting websites have some excellent short videos and animations that bring the (possible) feigned retreat and other tactics to life for students.

      Content guidance

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which word describes a new way of doing something, based on new ideas or developments?

      Correct Answer: innovation, Innovation

      Q2.
      What types of soldiers did the Norman infantry contain?

      Correct answer: foot soldiers
      knighs
      mercenaries
      Correct answer: archers

      Q3.
      Why did Norman infantry have rounded or conical shaped helmets?

      to match the shape of their shields
      Correct answer: to deflect blows
      the cone was a symbol of Normandy
      to use as a weapon

      Q4.
      What is the name of a weapon used by the Normans that used bolts to punch through chainmail and shields?

      Correct Answer: Crossbow, crossbow, crossbows, Crossbows

      Q5.
      Which of these best describes the role of the Norman archers in the Battle of Hastings?

      throw spears first, then fight the enemy hand to hand
      advance towards the enemy at William’s command
      Correct answer: weaken the enemy as soon as they were in range
      hold the shield wall

      Q6.
      Which one of these held the Norman knight up, so he could fight from the saddle?

      gonfanon
      destriers
      Correct answer: pommels
      stirrups
      spurs

      6 Questions

      Q1.
      Why can't historians say for certain that the Normans used a feigned retreat tactic at the Battle of Hastings?

      There are no sources about the Battle of Hastings.
      The Normans didn't want anyone to know for sure so they could reuse the tactic.
      Correct answer: The best sources historians have for the battle say different things.

      Q2.
      Which of the following were weapons used by the Normans at the Battle of Hastings?

      Correct answer: spears
      Correct answer: swords
      Correct answer: crossbows
      shields
      chainmail armour

      Q3.
      Match the keyword to the correct definition.

      Correct Answer:strategy,a plan of the actions that are needed in order to achieve an aim

      a plan of the actions that are needed in order to achieve an aim

      Correct Answer:tactic,an action that helps to achieve something specific

      an action that helps to achieve something specific

      Correct Answer:feigned retreat,pretending to retreat and luring the enemy into a vulnerable position

      pretending to retreat and luring the enemy into a vulnerable position

      Q4.
      Match the armour terms to their correct definitions.

      Correct Answer:boss,metal covering at the centre of a shield

      metal covering at the centre of a shield

      Correct Answer:hauberk,a coat of chainmail

      a coat of chainmail

      Correct Answer:nasal,a strip of metal on a helmet to protect the face

      a strip of metal on a helmet to protect the face

      Correct Answer:coif,a chainmail cap or hood

      a chainmail cap or hood

      Q5.
      Which tactic did Harold’s army need to use to defend until reinforcements arrived?

      Correct Answer: shield wall, Shield wall, Shield wall tactic, shield wall tactic

      Q6.
      Put the Norman tactics in order of how they were used in the Battle of Hastings, starting with the earliest.

      1 - direct attack by archers, foot soldiers and cavalry on the shield wall
      2 - Norman knights' feigned retreat
      3 - cavalry surrounded and killed Anglo-Saxons who ran after the fleeing Normans
      4 - archers further weakened the shield wall
      5 - knights sent to cut down scattered groups of Anglo-Saxons

      To help you plan your 10 history lesson on: Norman weapons, armour and tactics, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...