Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Medieval approaches to treating and preventing disease

      Lesson details

      Learning outcome

      I can evaluate the effectiveness of medieval approaches to the treatment and prevention of disease.

      Key learning points

      1. Treatment aims at restoring good health once a person is ill and prevention focuses on avoiding illness altogether.
      2. Religious approaches like prayer, pilgrimages and acts of penance were all used to treat or prevent disease.
      3. Purging and bloodletting were believed to restore the balance between the Four Humours by removing excess liquids.
      4. Attempts were made to avoid bad smells to prevent miasma.
      5. Some effective herbal remedies were used to treat certain health conditions.

      Keywords

      • Penance - an act that shows you are sorry for something that you have done

      • Bloodletting - a procedure that involves deliberately draining blood from the body

      • Purging - the act of getting rid of something which is considered undesirable

      Common misconception

      All medieval approaches to treatment and prevention were ineffective.

      Some effective methods, such as the use of mint in herbal remedies, existed but the scientific reason for their health benefits was not understood.

      Teacher tip

      As an effective exit ticket, present pupils with a table including some explanations for disease in the first column (i.e. miasma, Four Humours, sin). Ask pupils to identify at least one form of treatment or prevention which was informed by each explanation.

      Content guidance

      Depiction or discussion of sensitive content

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Depiction or discussion of sensitive content

      Depiction or discussion of mental health issues

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Write the missing word. Things that cannot be explained by our knowledge of science or nature are described as ...

      Correct Answer: supernatural

      Q2.
      Which medical idea suggested movements of the stars and planets could cause disease?

      Correct answer: astrology
      miasma
      Theory of the Four Humours

      Q3.
      What was the main religion in medieval Europe?

      Correct Answer: Christianity

      Q4.
      What did people believe could cause miasma?

      germs
      animals
      Correct answer: rotting substances

      Q5.
      Which medical beliefs did medieval Christians draw from the Story of Job?

      disease was always a punishment for sin
      Correct answer: illness could be a test of faith
      Correct answer: all human experiences were part of God's plan
      diseases and illness mostly had natural causes

      Q6.
      What humour was believed to be in excess if an ill person was sweaty and had a high temperature?

      Correct answer: blood
      phlegm
      black bile
      yellow bile

      6 Questions

      Q1.
      Write the missing word. involves an act that shows you are sorry for something that you have done.

      Correct Answer: Penance

      Q2.
      Match each of the terms with their correct description.

      Correct Answer:diagnosis,what people believe is responsible for causing illness

      what people believe is responsible for causing illness

      Correct Answer:treatment,acts to restore the health of those who are ill

      acts to restore the health of those who are ill

      Correct Answer:prevention,acts to protect people from becoming ill in the first place

      acts to protect people from becoming ill in the first place

      Q3.
      Which idea influenced the use of leeches as a medical treatment?

      miasma
      astrology
      Correct answer: Theory of the Four Humours
      religious beliefs

      Q4.
      What was claimed to have cured Petronella of Polesworth of her epilepsy?

      bloodletting
      solar eclipse
      use of herbal remedies
      Correct answer: St Thomas Becket's tomb

      Q5.
      What were the sweet smelling aromatic balls used to protect people from miasma called?

      Correct Answer: pomanders, pomander

      Q6.
      Which statement is most accurate?

      Herbal remedies were never used in the medieval period
      Herbal remedies were used in the medieval period but were all ineffective
      Correct answer: Herbal remedies were used in the medieval period and were sometimes effective
      Herbal remedies were used in the medieval period and were always effective

      To help you plan your 10 history lesson on: Medieval approaches to treating and preventing disease, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...