Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can evaluate the extent of progress made in medieval surgery.

      Key learning points

      1. Medieval surgery was performed by barber-surgeons.
      2. Bloodletting was the most common form of medieval surgery.
      3. Barber-surgeons also performed procedures such as pulling teeth, amputations and trepanning.
      4. Pain, infection and blood loss were major problems of surgery.
      5. Despite some helpful developments, the major problems of surgery were not overcome in the medieval period.

      Keywords

      • Invasive - in this context, medical treatments which involve cutting into the body

      • Amputation - the cutting off of a part of the body

      • Trepanning - surgery which involved drilling a hole into the skull

      • Anaesthetic - a substance that makes you unable to feel pain

      • Cauterisation - the action of burning body tissue using heat to stop an injury from bleeding or getting infected

      Common misconception

      There was no change in medieval surgery.

      New developments did occur, such as the use of opium as an anaesthetic and wine to use against infection, but the impact of these was limited.

      Teacher tip

      After reading through section E of the Additional Material, show pupils the image of an amputation from slide 26 again. Ask them to explain why there is a small fire with metal instruments in it shown on the right hand side and why the patient is shown being held down.

      Content guidance

      Depiction or discussion of sensitive content

      Depiction or discussion of sensitive content

      Depiction or discussion of mental health issues

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What was the purpose of bloodletting?

      giving a person extra blood
      Correct answer: draining a person of 'excess' blood
      donating blood from one person to another

      Q2.
      What does the treatment of illness and disease involve?

      acting before a person becomes unwell to protect their health
      explaining what caused a person to become unwell
      Correct answer: trying to restore the good health of someone who is unwell

      Q3.
      Herbal remedies which included mint could be good for treating what conditions?

      fevers
      flu
      Correct answer: headaches
      Correct answer: stomach pains

      Q4.
      Complete the sentence. Pomanders were used to protect people from ...

      Correct Answer: miasma, bad smells, miasmas

      Q5.
      Identify the examples of purging.

      acts of penance
      Correct answer: bloodletting
      pilgrimages
      Correct answer: taking emetics

      Q6.
      When did the Theory of Opposites recommend people eat peppers?

      if they had too much black bile
      if they had too much blood
      Correct answer: if they had too much phlegm
      if they had too much yellow bile

      6 Questions

      Q1.
      Which surgical procedure involves cutting off part of a person's body?

      Correct Answer: amputation, amputate

      Q2.
      How did medieval barber-surgeons train?

      Correct answer: observation
      Correct answer: practice
      university education
      college education

      Q3.
      What was the most common medieval surgical procedure?

      Correct Answer: bloodletting, blood-letting, blood letting

      Q4.
      Which medieval surgeon recommended using wine to help fight infections?

      Galen
      Guy de Chaulliac
      Hippocrates
      Correct answer: Theodoric of Lucca

      Q5.
      Match each of the major problems with medieval surgery with the methods which were mainly used to try and manage them.

      Correct Answer:blood loss,cauterisation

      cauterisation

      Correct Answer:infection,using wine on wounds

      using wine on wounds

      Correct Answer:pain,providing patients with opium

      providing patients with opium

      Q6.
      Which statement is most accurate about medieval surgery?

      There were no changes during the medieval period.
      Correct answer: There were some changes but the impact of these was limited.
      There were significant changes which overcame the major problems of surgery.

      To help you plan your 10 history lesson on: Medieval surgery, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...