Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can evaluate the reasons why the Black Death was so deadly.

      Key learning points

      1. The actual cause of the Black Death was not understood at the time.
      2. One-third of Britain's population was killed by the Black Death.
      3. Many people believed the Black Death was a punishment from God.
      4. Medieval treatments were ineffective against the plague.
      5. Some people avoided plague by reducing contact with those who were infected.

      Keywords

      • Epidemic - when a large number of people get the same disease over the same period of time

      • Bacteria - a type of germ which sometimes causes disease

      • Divine - related to God

      • Quarantine - when people are kept away from others because they have, or might have, a disease

      Common misconception

      There were no effective responses to the Black Death.

      No effective treatments existed in the medieval period but some preventative methods, such as quarantines, could help protect people from plague.

      Teacher tip

      Get pupils to discuss the following in pairs or small groups: 'which aspect of medieval medicine does the Black Death suggest was most well-developed: explanations for disease, treatments or methods of prevention?'.

      Content guidance

      Depiction or discussion of discriminatory behaviour

      Depiction or discussion of discriminatory behaviour

      Depiction or discussion of sensitive content

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Depiction or discussion of sensitive content

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which ancient physician developed the Theory of the Four Humours?

      Galen
      Correct answer: Hippocrates
      Theodric
      Avicenna

      Q2.
      described the idea that bad air could spread disease.

      Correct Answer: miasma, Miasma

      Q3.
      Which of these was a method used to prevent illness in the medieval period?

      Bloodletting
      Correct answer: Burning herbs
      Taking laxatives
      Using leeches

      Q4.
      was a dangerous operation that involved drilling a hole in the skull.

      Correct Answer: trepanning, Trepanning

      Q5.
      Who could usually afford the help of a trained physician?

      Peasants
      Correct answer: The wealthy
      Pilgrims
      Soldiers

      Q6.
      Local healers who treated the sick in villages were often called men or women.

      Correct Answer: wise, Wise

      6 Questions

      Q1.
      How much of Britain's population died during the Black Death?

      one-fifth
      one-quarter
      Correct answer: one-third
      one-half

      Q2.
      What is a situation where a large number of people get the same disease over the same period of time known as?

      Correct Answer: epidemic, an epidemic

      Q3.
      A involves people being kept away from others because they have or might have a disease.

      Correct Answer: quarantine

      Q4.
      What did most scholars claim caused the Black Death?

      bacteria
      God
      miasma
      Correct answer: planets

      Q5.
      For each explanation used to say what caused the Black Death, identify the medical response it encouraged.

      Correct Answer:Four Humours,bloodletting

      bloodletting

      Correct Answer:God,flagellation

      flagellation

      Correct Answer:miasma,street cleaning

      street cleaning

      Q6.
      Which statement is most accurate?

      There were no effective responses to the Black Death.
      Bloodletting was an effective treatment for the Black Death.
      Mercury was an effective treatment for the Black Death.
      Correct answer: Quarantines could be an effective way of preventing the Black Death's spread.
      Flagellation could be an effective way of preventing the Black Death's spread.

      To help you plan your 10 history lesson on: The Black Death, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...