Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain the impact of the Great Plague and evaluate the effectiveness of responses to it.

      Key learning points

      1. Over 100 000 people in London alone were killed by the Great Plague.
      2. The actual cause of the plague was still not understood in 1665.
      3. No effective cures for the plague existed at the time.
      4. Authorities used social distancing to try and prevent the spread of the plague.
      5. Social distancing methods included household quarantines.

      Keywords

      • Epidemic - when a large number of people get the same disease over the same period of time

      • Social distancing - the practice of keeping away from other people as much as possible, in order to stop a disease from spreading

      • Quarantine - when people are kept away from others because they have, or might have, a disease

      Common misconception

      The Great Plague was the last serious plague epidemic because a cure was found.

      No effective cure had been developed to treat plague at the time of the Great Plague.

      Teacher tip

      Have pupils compare responses to the Black Death and Great Plague. Ask which areas (i.e. explanations, treatments, prevention) were most similar and most different. You may also ask pupils what the similarities suggest about the extent of progress in Renaissance medicine.

      Content guidance

      Depiction or discussion of sensitive content

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Depiction or discussion of sensitive content

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Write the missing word. The process which saw the closure of many monasteries in England was known as the of the Monasteries?

      Correct Answer: Dissolution

      Q2.
      What type of hospitals were infectious patients sent to in the 17th century?

      Correct Answer: pest houses, plague houses, pox houses

      Q3.
      How many general hospitals were founded in London from 1720-50?

      0
      2
      Correct answer: 5
      15

      Q4.
      Why did 18th century hospitals become more unsanitary?

      cleanliness was considered unimportant
      Correct answer: growing patient numbers
      physicians refused to work in hospitals

      Q5.
      Write the missing word. Most working in 18th century hospitals lacked medical training and were considered unskilled.

      Correct Answer: nurses

      Q6.
      Starting with the earliest, sort the following events into chronological order.

      1 - Most English hospitals run by the Church
      2 - Henry VIII dissolves monasteries and with this, most hospitals
      3 - St Bartholomew's Hospital re-founded by Henry VIII
      4 - Guy's Hospital founded by the merchant Thomas Guy

      6 Questions

      Q1.
      Write the missing word. A is when people are kept away from others because they have, or might have, a disease.

      Correct Answer: quarantine

      Q2.
      How many people died in London during the Great Plague of 1665?

      Correct Answer: 100 000, 100,000, 100000

      Q3.
      Write the missing number. During the Great Plague, households where someone was infected were required to quarantine for days.

      Correct Answer: 40, forty

      Q4.
      Which group was most likely to have remained in London during the Great Plague?

      physicians
      Correct answer: poor people
      priests
      politicians

      Q5.
      Which response to the plague was intended to protect people from miasma?

      bloodletting
      Correct answer: burning fires with herbs in
      closing theatres
      social distancing

      Q6.
      Which inference is most valid based on the following information: the Great Plague mostly affected London, and a few other towns and cities, such as Norwich?

      social distancing was completely effective
      Correct answer: social distancing was somewhat effective
      social distancing was largely ineffective

      To help you plan your 10 history lesson on: The Great Plague of 1665, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...