Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      The nature and importance of Islamic medicine and surgery

      Lesson details

      Learning outcome

      I can evaluate the significance of Islamic contributions to medicine in medieval Europe.

      Key learning points

      1. Islam encouraged developments in medical knowledge and the search for new cures.
      2. Muslim scholars helped preserve many ancient medical works.
      3. Al-Razi, Ibn Sina and Ibn al-Nafis all contributed to new medical knowledge of diseases, treatments and human anatomy.
      4. Many Islamic medical works were translated, spread through medieval Europe and gained influence there.
      5. Muslim challenges to Galen’s works were not accepted in medieval Europe.

      Keywords

      • Scholar - someone who has studied a subject and knows a lot about it

      • Anatomy - the scientific study of the body and how its parts are arranged

      • Arabic - the language of Islam

      Common misconception

      The acceptance of many Islamic medical works also encouraged challenges to Galen in medieval Europe.

      Islamic medical works were widely accepted but were ignored where they criticised or encouraged challenges to Galen.

      Teacher tip

      After completing Task C, ask pupils to discuss the following: 'which religion contributed more to medical progress in medieval Europe; Christianity or Islam?'. This discussion can be further enriched by asking how the two affected one another's influence during this period.

      Content guidance

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Depiction or discussion of sensitive content

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What is a scholar?

      someone who knows very little
      Correct answer: someone who has studied a subject and knows a lot about it
      someone who is experienced in many different trades

      Q2.
      The funded and ran most medieval hospitals in England.

      Correct Answer: Church

      Q3.
      What percentage of land in medieval England was owned by the Church?

      Correct Answer: 33, 33%, thirty three, thirty three per cent, 33 per cent

      Q4.
      Identify the beliefs about disease which were commonly held by medieval Christians.

      Correct answer: God might send diseases as a punishment.
      God was unable to prevent the spread of diseases.
      Correct answer: God used disease to test some people's faith.

      Q5.
      Which saint's tomb at Cantebury Cathedral was visited in hope of miraculous healing?

      St Augustine's
      St Boniface's
      Correct answer: St Thomas Becket's

      Q6.
      Which statement is most accurate?

      The Church had no control over university education in medieval England.
      The Church had limited control over university education in medieval England.
      The Church had some control over university education in medieval England.
      Correct answer: The Church had control over all university education in medieval England.

      6 Questions

      Q1.
      What is the scientific study of the body and how its parts are arranged known as?

      Correct Answer: anatomy

      Q2.
      Who usually staffed Muslim hospitals in the medieval period?

      nuns and monks
      Correct answer: physicians and students
      priests and surgeons

      Q3.
      Who was the first person to to distinguish between smallpox and measles?

      Correct answer: Al-Razi
      Ibn Sina
      Ibn al-Nafis

      Q4.
      Ibn al-Nafis corrected the ideas of about the circulation of blood around the human body.

      Correct Answer: Galen

      Q5.
      Which statement is most accurate?

      Medieval Europeans accepted all Islamic medical ideas.
      Correct answer: Medieval Europeans accepted many but not all Islamic medical ideas.
      Medieval Europeans accepted only a few Islamic medical ideas.
      Medieval Europeans rejected all Islamic medical ideas.

      Q6.
      Which statement about Islamic medical attitudes is most accurate?

      Medical cures were considered a challenge to Allah's plans.
      Spiritual care was prioritised over medical cures.
      Correct answer: Muslims felt encouraged to find and use medical cures.

      To help you plan your 10 history lesson on: The nature and importance of Islamic medicine and surgery, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...