Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can evaluate the impact of William Harvey’s work on blood.

      Key learning points

      1. There was growing emphasis on dissection as a part of Renaissance physicians' medical training.
      2. Galen wrote that blood was made in the liver and burned up in the body.
      3. William Harvey's theory of blood argued that it circulated throughout the body constantly.
      4. William Harvey's ideas challenged thousands of years of medical knowledge and practice.
      5. Many other physicians rejected or ignored William Harvey's new ideas.

      Keywords

      • Circulation - the movement of blood around your body

      • Transform - to change something completely, usually to improve it

      Common misconception

      Correcting Galen's mistakes led to immediate improvements in medical practices.

      Despite Harvey's theory suggesting bloodletting would be dangerous, most physicians continued to recommend the procedure as a common form of treatment.

      Teacher tip

      Ask pupils to discuss the following in pairs: 'how could it be argued that Harvey benefitted from the work already completed by Andreas Vesalius?'. After sharing answers, get them to debate who had the biggest impact on anatomy and Renaissance medicine: Vesalius or Harvey.

      Content guidance

      Depiction or discussion of sensitive content

      Depiction or discussion of sensitive content

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      An is a smooth, thick substance that is used on painful or damaged skin.

      Correct Answer: ointment

      Q2.
      How many drawings were included in 'On the Fabric of the Human Body'?

      6
      over 60
      Correct answer: over 600

      Q3.
      How did Fabricius discover that there are valves in human veins?

      through book-led learning
      Correct answer: through dissections
      through prayer

      Q4.
      What did cauterisation involve?

      Correct answer: burning the skin around a wound
      cutting the skin around a wound
      freezing the skin around a wound

      Q5.
      Which university was Vesalius working at when he disproved some of Galen's teachings?

      Cambridge
      Oxford
      Paris
      Correct answer: Padua

      Q6.
      Starting with the earliest, sort the following individuals into chronological order.

      1 - Hippocrates
      2 - Galen
      3 - Ibn al-Nafis
      4 - Andreas Vesalius

      6 Questions

      Q1.
      What is the movement of blood around the body referred to as?

      Correct Answer: circulation

      Q2.
      How was anatomy taught at Cambridge University in the late 16th century?

      book-led learning alone
      dissection alone
      Correct answer: book-led learning and dissection

      Q3.
      Which organ did Galen claim made blood?

      brain
      heart
      Correct answer: liver
      lungs
      kidneys

      Q4.
      Which medical treatment did William Harvey's theories seem to challenge?

      Correct Answer: bloodletting, blood letting

      Q5.
      Which statement is correct?

      William Harvey's ideas were taught in universities almost immediately
      William Harvey's ideas were not taught in universities until the 1650s
      Correct answer: William Harvey's ideas were not taught in universities until the 1670s

      Q6.
      Why did William Harvey dissect frogs as part of his research into blood circulation?

      Correct answer: to observe their blood circulation whilst they were still alive
      humans and frogs share the same anatomy as one another
      laws prevented Harvey from conducting human dissections

      To help you plan your 10 history lesson on: William Harvey, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...