Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Renaissance approaches to treatment and prevention

      Lesson details

      Learning outcome

      I can evaluate the effectiveness of Renaissance approaches to the treatment and prevention of disease.

      Key learning points

      1. Many medieval treatments remained common in the Renaissance period.
      2. New American plants were used in treatments.
      3. There was a rise in quack medicine.
      4. Religion and ancient ideas, like miasma, continued to influence many methods of prevention.
      5. People with infectious diseases were sometimes isolated to prevent the disease spreading further.

      Keywords

      • Humoural - something related to the medical Theory of the Four Humours

      • Quack - used to refer to people or medical practices which are useless and untrustworthy

      • Fasting - a period of time when someone avoids eating, often for religious reasons

      Common misconception

      Criticisms of bloodletting meant it was practiced less.

      Bloodletting and other humoural treatments remained popular and were even used to try and treat King Charles II in 1685.

      Teacher tip

      Before completing Task C, ask pupils to list some changes in Renaissance approaches to treatment and prevention. Have them discuss if the changes meant that methods had become more effective.

      Content guidance

      Depiction or discussion of sensitive content

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Depiction or discussion of sensitive content

      Depiction or discussion of sexual content

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which term refers to a physical feeling or problem that shows that you have a particular illness?

      diagnosis
      prevention
      Correct answer: symptom
      treatment

      Q2.
      What invention allowed books to be published more quickly, cheaply and accurately during the Renaissance period?

      Correct Answer: printing press, the printing press

      Q3.
      Which group, founded in England in 1660, encouraged scientific learning through experimentation and regular journals which shared new ideas and works?

      Correct Answer: Royal Society, the Royal Society

      Q4.
      Which physician was the first to identify the difference between measles and scarlet fever?

      Galen
      Correct answer: Thomas Sydenham
      Martin Lister

      Q5.
      What proportion of books on astrology published in England between 1485 and 1707 were written by physicians?

      one-hundreth
      one-tenth
      one-fifth
      Correct answer: one-third
      one-half

      Q6.
      What was observed for the first time by using a microscope in the 1670s?

      Correct Answer: germs

      6 Questions

      Q1.
      medicines were often fake but marketed as cure-alls.

      Correct Answer: Quack

      Q2.
      How many people received the Royal Touch between 1660 and 1685?

      92
      920
      9200
      Correct answer: 92 000

      Q3.
      What disease was mercury used as a treatment for?

      Correct Answer: syphilis

      Q4.
      What was the purpose of pest houses?

      to cure infected people
      Correct answer: to isolate infected people
      to kill infected people

      Q5.
      Which of the following are humoural treatments?

      Correct answer: bloodletting
      herbal remedies
      mercury
      Correct answer: purging

      Q6.
      Which statement is most accurate?

      bloodletting was abandoned as a form of treatment in the Renaissance period
      bloodletting was only used to treat the poor in the Renaissance period
      Correct answer: bloodletting remained popular as a form of treatment in the Renaissance period

      To help you plan your 10 history lesson on: Renaissance approaches to treatment and prevention, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...