Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      The development of magic bullets and antibiotics

      Lesson details

      Learning outcome

      I can evaluate the impact of antibiotics on modern medicine.

      Key learning points

      1. Magic bullets provided cures for some infections.
      2. Alexander Fleming discovered that penicillin can destroy some bacteria.
      3. Florey and Chain received government support to help develop penicillin into an antibiotic.
      4. There were fewer deaths from infectious diseases in the 20th century.
      5. Antibiotic resistance has increased the modern threat posed by infections.

      Keywords

      • Antibiotic - medicine which destroys or limits the growth of bacteria in the body

      • Resistance - in this context, the ability to fight something or not be affected by it

      Common misconception

      Alexander Fleming developed penicillin as an antibiotic.

      Fleming did not believe penicillin would work as an antibiotic. Florey and Chain developed penicillin as an antibiotic.

      Teacher tip

      Ask pupils what other factors, other than the development of antibiotics, could have contributed to the decline in deaths from infectious diseases between the 20th and 21st centuries. You may prompt pupils to consider methods of prevention which may have also helped.

      Content guidance

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Depiction or discussion of sensitive content

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Write the missing word. is the process of saying what is wrong with someone who is sick.

      Correct Answer: Diagnosis, Diagnose

      Q2.
      What technology is often used to try and identify tumours in the body?

      continuous glucose monitors
      endoscopes
      Correct answer: MRI scans
      X-rays

      Q3.
      What type of samples are taken during a biopsy?

      blood
      Correct answer: flesh
      urine

      Q4.
      In which decade were MRIs developed?

      1890s
      1930s
      Correct answer: 1970s
      2010s

      Q5.
      What are sphygmomanometers used to measure?

      Correct answer: blood pressure
      heart rate
      temperature

      Q6.
      Starting with the earliest, sort the following practices into chronological order.

      1 - Doctors tasted urine to make diagnoses.
      2 - Physicians wore bird-like masks to protect themselves from plague.
      3 - Blood tests began for diseases like syphillis.
      4 - The first MRI scan took place.
      5 - Continuous glucose monitors used to send alerts to smartphones.

      6 Questions

      Q1.
      Write the missing word. Medicines which destroy or limit the growth of bacteria in the body are known as .

      Correct Answer: antibiotics

      Q2.
      Before Salvarsan 606, what was commonly used to try and treat syphilis infections?

      Correct answer: mercury
      penicillin
      Prontosil
      streptomycin

      Q3.
      Which statement is correct?

      Deaths from infectious diseases were higher in 2000 than they were in 1919.
      Correct answer: Deaths from infectious diseases were lower in 2000 than they were in 1919.
      Deaths from infectious diseases were the same in 2000 as they were in 1919.

      Q4.
      Write the missing word. MRSA is an example of an antibiotic bacteria.

      Correct Answer: resistant

      Q5.
      Which statement about Alexander Fleming's work on penicillin is incorrect?

      He was the first person to discover penicillin could destroy some bacteria.
      Correct answer: He developed penicillin into an effective antibiotic.
      He shared his findings about penicillin with other scientists.

      Q6.
      Starting with the earliest, sort the following developments into chronological order.

      1 - Salvarsan 606 was discovered as the first magic bullet.
      2 - Fleming discovered penicillin can destroy some bacteria.
      3 - Prontosil was discovered as another magic bullet.
      4 - Florey and Chain began their work on penicillin.
      5 - The USA and Britain begin mass producing penicillin.

      To help you plan your 10 history lesson on: The development of magic bullets and antibiotics, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...