New
New
Year 11
Edexcel

French Indochina

I can explain the reasons for the end of French rule in Vietnam.

New
New
Year 11
Edexcel

French Indochina

I can explain the reasons for the end of French rule in Vietnam.

Share activities with pupils
Share function coming soon...

Lesson details

Key learning points

  1. Vietnam had previously been part of a French colony known as French Indochina.
  2. The French fought against a Vietnamese nationalist group, the Viet Minh.
  3. The French were defeated by the Viet Minh and forced to withdraw from Vietnam.
  4. At the Geneva Conference in 1954, Vietnam was divided along the 17th parallel.

Common misconception

European countries only created colonies in Africa and the Americas.

European countries set up colonies all over the world, including in Asia.

Keywords

  • Colony - a colony is an area controlled by an empire

  • Communist - a communist is somebody who believes all property should be shared equally

  • Nationalist - a nationalist is someone who identifies positively with their own country and support its interests

  • Viet Minh - the Viet Minh were a communist nationalist group that fought for Vietnamese independence

For Task C, encourage students to make links between the different factors - ask them whether certain factors become more significant when paired with another factor.
Teacher tip

Content guidance

  • Contains conflict or violence.

Supervision

Adult supervision suggested.

Licence

This content is © Oak National Academy Limited (2024), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

Video

Loading...

6 Questions

Q1.
Match the member of the 'Big 3' to the country they led at the Yalta Conference.
Correct Answer:Winston Churchill,Great Britain

Great Britain

Correct Answer:Franklin D. Roosevelt,United States

United States

Correct Answer:Joseph Stalin,Soviet Union

Soviet Union

Q2.
Which political ideology did the Soviet Union follow?
Anarchism
Capitalism
Correct answer: Communism
Fascism
Monarchy
Q3.
When did the U.S. enter World War Two?
4th August, 1914
1st September, 1939
Correct answer: 8th December, 1941
7th May, 1945
Q4.
Which political ideology believes in private ownership and encourages its citizens to make a profit from the work they do?
Correct Answer: Capitalism, capitalism
Q5.
Which two countries switched sides during the Second World War?
Great Britain
Japan
Correct answer: Soviet Union
United States
Correct answer: Italy
Q6.
Which event marked the end of World War Two?
the death of Hitler
the invasion of the Soviet Union
Correct answer: the dropping of the atomic bombs
the Nuremberg Trials

6 Questions

Q1.
Which three countries made up French Indochina?
Correct answer: Cambodia
China
India
Correct answer: Laos
Correct answer: Vietnam
Q2.
Which country controlled French Indochina during World War Two?
Correct Answer: Japan, japan
Q3.
What was the name of the Vietnamese communist nationalist group that fought the Japanese and then the French for control of Vietnam?
Correct answer: Viet Minh
Paphet Laos
Khmer Rouge
Chinese Communist Party
Q4.
Why did the U.S. support France in its conflict against the Viet Minh?
shared colonial interests
Correct answer: anti-communist stance
historical alliance
economic agreements
Q5.
Which battle saw the Viet Minh defeat the French and drive them out of French Indochina in 1954?
Correct answer: Battle of Dien Bien Phu
Battle of Hanoi
Battle of Hue
Battle of Saigon
Q6.
Complete the sentence: Vietnam was divided into North and South Vietnam at the Conference in 1954.
Correct Answer: Geneva, geneva

Additional material

Download additional material
We're sorry, but preview is not currently available. Download to see additional material.