Year 5

2D and 3D shape: Classifying shapes

Year 5

2D and 3D shape: Classifying shapes

Lesson details

Key learning points

  1. In this lesson, we will identify, compare and classify 2D and 3D shapes based on their properties.

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

5 Questions

Q1.
I have 6 faces. I have 8 vertices.I have 12 edges. My faces are all the same shape. What 3-D shape am I?
Correct answer: Cube
Pyramid
Sphere
Q2.
I have 1 curved face. I have 2 circular faces. I have 0 vertices. What 3-D shape am I?
Cube
Correct answer: Cylinder
Square based pyramid
Q3.
I have 6 faces. I have 8 vertices. 4 of my faces are rectangles. 2 of my faces are squares. I have 12 edges. What 3-D shape am I?
Cube
Correct answer: Cuboid
Pyramid
Q4.
I have 5 faces. 4 of my faces are triangles. I have a square base. I have 5 vertices. I have 8 edges. What 3-D shape am I?
Cylinder
Correct answer: Square based pyramid
Tetrahedron
Q5.
I have 1 curved face. I have 1 circular face. I have 1 vertex. What 3-D shape am I?
Correct answer: Cone
Cylinder
Sphere

5 Questions

Q1.
How many vertices can be found on a rectangular prism?
10
4
6
Correct answer: 8
Q2.
What shape is represented by this part image?
An image in a quiz
Cube
Rectangular prism
Sphere
Correct answer: Triangular prism
Q3.
How many edges does an octagonal prism have?
16
Correct answer: 24
32
8
Q4.
How many faces does a square based pyramid have?
2
3
4
Correct answer: 5
Q5.
True or false: A sphere has 1 edge.
Correct answer: False
True