Year 5

2D and 3D shape: To describe the properties of diagonals of quadrilaterals

Year 5

2D and 3D shape: To describe the properties of diagonals of quadrilaterals

Lesson details

Key learning points

  1. In this lesson we will explore the diagonal properties different quadrilaterals.

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

5 Questions

Q1.
True or false: All Rhombuses are Squares
Correct answer: False
True
Q2.
True or false: All Rectangles are Squares
Correct answer: False
True
Q3.
True or False: Some Parallelograms are Squares
False
Correct answer: True
Q4.
True or False: Some Quadrilaterals are Parallelograms
False
Correct answer: True
Q5.
True or False: Every Parallelogram is a Rectangle
Correct answer: False
True

5 Questions

Q1.
Which is not a property of a parallelogram?
Correct answer: All sides are equal.
Both pairs of opposite angles are congruent.
Both pairs of opposite sides are parallel.
Q2.
True or false: A trapezium can have a right angle.
False
Correct answer: True
Q3.
A rhombus that is a rectangle is also called a
Kite
Correct answer: Parallelogram
Square
Q4.
What is the name of this shape?
An image in a quiz
Circle
Kite
Correct answer: Rectangle
Q5.
What name best fits this shape?
An image in a quiz
Parallelogram
Square
Correct answer: Square rhombus