Year 5

2D and 3D shape: To identify, describe and classify 3D shapes based on the properties

Year 5

2D and 3D shape: To identify, describe and classify 3D shapes based on the properties

Lesson details

Key learning points

  1. In this lesson, we will consolidate previous learning and revise the names and properties of 3D shapes.

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

5 Questions

Q1.
Which is not a property of a parallelogram?
Correct answer: All sides are equal.
Both pairs of opposite angles are congruent.
Both pairs of opposite sides are parallel.
Q2.
True or false: A trapezium can have a right angle.
False
Correct answer: True
Q3.
A rhombus that is a rectangle is also called a
Kite
Correct answer: Parallelogram
Square
Q4.
What is the name of this shape?
An image in a quiz
Circle
Kite
Correct answer: Rectangle
Q5.
What name best fits this shape?
An image in a quiz
Parallelogram
Square
Correct answer: Square rhombus

5 Questions

Q1.
I have 6 faces. I have 8 vertices.I have 12 edges. My faces are all the same shape. What 3-D shape am I?
Correct answer: Cube
Pyramid
Sphere
Q2.
I have 1 curved face. I have 2 circular faces. I have 0 vertices. What 3-D shape am I?
Cube
Correct answer: Cylinder
Square based pyramid
Q3.
I have 6 faces. I have 8 vertices. 4 of my faces are rectangles. 2 of my faces are squares. I have 12 edges. What 3-D shape am I?
Cube
Correct answer: Cuboid
Pyramid
Q4.
I have 5 faces. 4 of my faces are triangles. I have a square base. I have 5 vertices. I have 8 edges. What 3-D shape am I?
Cylinder
Correct answer: Square based pyramid
Tetrahedron
Q5.
I have 1 curved face. I have 1 circular face. I have 1 vertex. What 3-D shape am I?
Correct answer: Cone
Cylinder
Sphere