Year 4
Year 4

To compare and classify 2D shapes

Switch to our new maths teaching resources

Slide decks, worksheets, quizzes and lesson planning guidance designed for your classroom.

Lesson details

Key learning points

  1. In this lesson, we will revise the names of 2D shapes. We will look at what these shapes have in common with each other and what makes them different. We will learn the difference between regular and irregular shapes and use correct mathematical language to discuss their features.

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

5 Questions

Q1.
If I imagine the minute hand of a clock pointing at 12 is a measurement of 0°, what number would the minute hand be pointing at for 180°?
3
Correct answer: 6
9
Q2.
How many degrees in 3 right angles?
180°
Correct answer: 270°
360°
Q3.
How many more degrees would be needed to make a right angle if I had already measures 37°?
Correct answer: 53°
54°
55°
Q4.
What type of angle is this?
An image in a quiz
Correct answer: acute
obtuse
right angle
Q5.
What do each of the angles in a square measure?
180°
80°
Correct answer: 90°

5 Questions

Q1.
Square and oblong are 2 types of which shape?
Cube
Pentagon
Correct answer: Rectangle
Q2.
How many degrees in a right angle?
180°
60°
Correct answer: 90°
Q3.
Which type of lines never meet?
Diagonal
Opposite
Correct answer: Parallel
Q4.
Which of these shapes can NEVER have a right angle?
Rectangle
Correct answer: Regular octagon
Square
Q5.
In an oblong, opposite sides are _______
diagonal
Correct answer: equal
longer