Year 4

To compare and classify quadrilaterals

Year 4

To compare and classify quadrilaterals

Switch to our new maths teaching resources

Slide decks, worksheets, quizzes and lesson planning guidance designed for your classroom.

Lesson details

Key learning points

  1. In this lesson, we will revise the names of different types of quadrilateral shapes. We will look at what they have in common with each other and what makes them different. We will learn the properties of various types of quadrilateral shapes.

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

5 Questions

Q1.
Square and oblong are 2 types of which shape?
Cube
Pentagon
Correct answer: Rectangle
Q2.
How many degrees in a right angle?
180°
60°
Correct answer: 90°
Q3.
Which type of lines never meet?
Diagonal
Opposite
Correct answer: Parallel
Q4.
Which of these shapes can NEVER have a right angle?
Rectangle
Correct answer: Regular octagon
Square
Q5.
In an oblong, opposite sides are _______
diagonal
Correct answer: equal
longer

5 Questions

Q1.
How many sides do quadrilateral shapes have?
3
Correct answer: 4
none
Q2.
Which is NOT a quadrilateral?
Correct answer: Octagon
Rhombus
Trapezium
Q3.
Which IS a quadrilateral?
Decagon
Hexagon
Correct answer: Oblong
Q4.
In a rectangle, which is NOT true
Correct answer: Opposite sides are diagonal
Opposite sides are equal
Opposite sides are parallel
Q5.
How many vertices/angles does a quadrilateral have?
An image in a quiz
Correct answer: 4
5
6