Year 4

To identify and classify right angled and equilateral triangles

Year 4

To identify and classify right angled and equilateral triangles

Switch to our new maths teaching resources

Slide decks, worksheets, quizzes and lesson planning guidance designed for your classroom.

Lesson details

Key learning points

  1. In this lesson, we will revise the names of different types of triangles. We will look at what they have in common with each other and what makes them different. We will learn the properties of various types of triangles and use correct mathematical vocabulary to describe the features and properties of each. We will focus on right angled and equilateral triangles.

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

5 Questions

Q1.
How many sides do quadrilateral shapes have?
3
Correct answer: 4
none
Q2.
Which is NOT a quadrilateral?
Correct answer: Octagon
Rhombus
Trapezium
Q3.
Which IS a quadrilateral?
Decagon
Hexagon
Correct answer: Oblong
Q4.
In a rectangle, which is NOT true
Correct answer: Opposite sides are diagonal
Opposite sides are equal
Opposite sides are parallel
Q5.
How many vertices/angles does a quadrilateral have?
An image in a quiz
Correct answer: 4
5
6

5 Questions

Q1.
All triangles have how many sides?
Correct answer: 3
4
5
Q2.
Angles in a triangle add up to how many degrees?
160°
Correct answer: 180°
190°
Q3.
All sides in an equilateral triangle are?
Correct answer: Equal
Opposite
Short
Q4.
In a right angled triangle, the side opposite the right angle is always _____________.
An image in a quiz
parallel
Correct answer: the longest
the shortest
Q5.
Triangles can have 2 parallel sides?
Always true
Correct answer: Never true
Sometimes true