Year 4

To identify lines of symmetry in 2-D shapes

Year 4

To identify lines of symmetry in 2-D shapes

Switch to our new maths teaching resources

Slide decks, worksheets, quizzes and lesson planning guidance designed for your classroom.

Lesson details

Key learning points

  1. In this lesson, we will revise the names of different types of 2D shapes. We will explore what symmetry is and how to recognise lines of symmetry in 2D shapes. We will develop strong mathematical language about shape and we will investigate lines of symmetry in a variety of quadrilaterals and triangles.

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

5 Questions

Q1.
I have 4 sides. I have 4 right angles. Opposite sides are equal. Not all sides measure the same. What shape am I?
Correct answer: Oblong
Square
Trapezium
Q2.
I am a triangle. All sides are a different length. One angle is 90° degrees. What kind of triangle am I?
Isosceles
Correct answer: Right angled triangle
Scalene
Q3.
I am a quadrilateral. I have no right angles. Opposite sides are parallel. What shape could I be?
Correct answer: Parallelogram
Pentagon
Square
Q4.
How many sides do 5 quadrilaterals have altogether?
15
Correct answer: 20
4
Q5.
What do each of the angles in a rectangle measure?
180°
80°
Correct answer: 90°

5 Questions

Q1.
How many lines of symmetry does a square have?
2
3
Correct answer: 4
Q2.
Triangles have 3 lines of symmetry
always true
never true
Correct answer: sometimes true
Q3.
Another name for a line of symmetry is....
A diagonal line
Correct answer: A mirror line
A parallel line
Q4.
How many lines of symmetry does a regular octagon have?
6
7
Correct answer: 8
Q5.
How many lines of symmetry does this shape have?
An image in a quiz
Correct answer: 4
5
none