Year 5

Identifying lines of symmetry in 2D shapes

Year 5

Identifying lines of symmetry in 2D shapes

Switch to our new maths teaching resources

Slide decks, worksheets, quizzes and lesson planning guidance designed for your classroom.

Lesson details

Key learning points

  1. In this lesson, we will explore the meaning of lines of symmetry and addresses common misconceptions.

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

5 Questions

Q1.
What is the name given to a triangle with 3 equal sides?
Correct answer: Equilateral triangle
Right angled triangle
Scalene triangle
Trapezium
Q2.
What is the name given to a triangle which has the following three angles: 80°, 40° and 60° ?
Equilateral triangle
Isosceles triangle
Right angled triangle
Correct answer: Scalene triangle
Q3.
If a triangle has the angles of 90° and 60°, what is the third angle?
180°
Correct answer: 30°
40°
90°
Q4.
Which of these are NOT interior angles of a triangle?
40°, 55°, 75°
60°, 60° and 60°
70° , 70° and 40°
80°, 20°, 70°
Q5.
A right angled triangle can also be ...
a scalene or an equilateral triangle
Correct answer: a scalene or isosceles triangle
an equilateral triangle
an isosceles or an equilateral triangle

5 Questions

Q1.
Which statement best describes a line of symmetry?
A curved line
A long line
A straight line that passes through the centre of the shape so that one part is different to the other part
Correct answer: A straight line that passes through the centre of the shape so that one side of the line is exactly the same as the other side
Q2.
How many lines of symmetry does a square have?
0
1
2
Correct answer: 4
Q3.
Which of the following statements is correct?
All regular shapes have exactly 2 lines of symmetry
Only 3d shapes have lines of symmetry
Only regular shapes have lines of symmetry
Correct answer: Some 2d shapes have lines of symmetry and some do not have any
Q4.
Which of the following statements is incorrect?
Correct answer: A square has 4 lines of symmetry
An equilateral triangle has 3 lines of symmetry
An isosceles triangle has 2 lines of symmetry
Irregular shapes can have lines of symmetry
Q5.
Which os the statements about triangles is correct?
Correct answer: A scalene triangle has 0 lines of symmetry
A scalene triangle has 2 lines of symmetry
An equilateral triangle has exactly 2 lines of symmetry
An isosceles triangle has 0 lines of symmetry