Year 4
Year 4

Consolidating 3D shape learning

Switch to our new maths teaching resources

Slide decks, worksheets, quizzes and lesson planning guidance designed for your classroom.

Lesson details

Key learning points

  1. In this lesson, we will consolidate our learning of 3D shapes by recapping out previous learning: key vocabulary, properties of 3D shapes and categorising of 3D shapes.

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

5 Questions

Q1.
How many edges does a triangular prism have?
5
7
8
Correct answer: 9
Q2.
'Cubes and cuboids have the same number of edges.' Is this statement true or false?
False- cubes have 10 edges and cuboids have 12 edges.
False- it depends on the size of the cube and cuboid.
True- they both have 10 edges.
Correct answer: True- they both have 12 edges.
Q3.
Identify one of the differences between a triangular prism and a triangular-based pyramid.
Correct answer: A triangular prism has 2 faces which are triangles and 3 faces which are rectangles whereas a triangular-based pyramid has 4 triangular faces.
A triangular prism has fewer vertices than a triangular-based pyramid.
A triangular prism is always bigger than a triangular-based pyramid.
A triangular-based pyramid is always bigger than a triangular prism.
Q4.
'I have 2 flat surfaces and 1 curved surface. I also have 2 curved edges.' What am I?
Cone
Cube
Correct answer: Cylinder
Sphere
Q5.
'I have 8 faces and 12 vertices. I also have 18 edges.' What am I?
Correct answer: Hexagonal prism
Octagonal prism
Pentagonal prism
Triangular prism

5 Questions

Q1.
What is the definition of the 'face' of a 3-D shape?
Correct answer: A flat or curved surface of the 3-D shape.
A flat surface of the 3-D shape.
The corners where the edges of the shape meet.
The part of the shape where 2 surfaces meet.
Q2.
'It is possible for a shape to have more vertices than faces.' Is this statement true or false?
False- the number of vertices is always less than the number of faces.
False- the number of vertices is always the same as the number of faces.
True- but it is not possible to have less vertices than faces.
Correct answer: True- it is possible to have more or less vertices than the number of faces.
Q3.
Which of the following 3-D shapes has the most vertices?
Cuboid
Hexagonal prism
Correct answer: Octagonal prism
Pentagonal prism
Q4.
Which of the following 3-D shapes has both curved and flat faces?
Cube
Correct answer: Cylinder
Hexagonal prism
Sphere
Q5.
Which of the following is another term for a triangular-based pyramid?
Pentagonal prism
Square-based pyramid
Correct answer: Tetrahedron
Triangular prism