Year 3

Applying rounding for estimating (adding)

Year 3

Applying rounding for estimating (adding)

Switch to our new maths teaching resources

Slide decks, worksheets, quizzes and lesson planning guidance designed for your classroom.

Lesson details

Key learning points

  1. In this lesson, we will build on our knowledge of the 10 times table in order to estimate by rounding. We will do this to answer addition questions.

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

5 Questions

Q1.
Which of these 3-digit numbers has 2 in the hundreds column?
199
2
20
Correct answer: 278
Q2.
500 - 200 =
100
200
Correct answer: 300
400
Q3.
456 - 111 =
Correct answer: 345
400
444
546
Q4.
835 - 324 =
411
500
Correct answer: 511
521
Q5.
Which of these is the odd one out?
333 - 111 =
Correct answer: 345 - 216 =
423 - 200 =
500 - 400

5 Questions

Q1.
Which of numbers does not need to be rounded to the nearest 10?
Correct answer: 20
44
56
6
Q2.
What is 27 rounded to the nearest 10?
20
270
28
Correct answer: 30
Q3.
What is 523 rounded to the nearest 10?
500
Correct answer: 520
521
530
Q4.
Round to estimate this answer 102 + 45 =
12
140
Correct answer: 152
400
Q5.
What is 1999 rounded to the nearest 10?
1000
190
200
Correct answer: 2000