Year 3

Solving addition and subtraction word problems

Year 3

Solving addition and subtraction word problems

Switch to our new maths teaching resources

Slide decks, worksheets, quizzes and lesson planning guidance designed for your classroom.

Lesson details

Key learning points

  1. In this lesson, we will consolidate learning on column addition and subtraction by applying this knowledge to word problems.

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

5 Questions

Q1.
Column subtraction is a...
estimate
mental strategy
Correct answer: written method
Q2.
Which of these calculations require regrouping?
215 - 111 =
600 - 500 =
678 - 123 =
Correct answer: 911 - 822 =
Q3.
Does this look like a reasonable answer? 754 - 569 = 501
Correct answer: No
Yes
Q4.
943 - 276 = 767 True or false?
Correct answer: False
Option 1
True
Q5.
761 - 279 =
Correct answer: 482
518
582
600

5 Questions

Q1.
We estimate when answering questions to...
Correct answer: Get an idea of what the answer might be
to get the exact answer
to see if it's addition or subtraction
Q2.
Bar models help us to...
get the exact answers
pick nice colours
see a pretty picture
Correct answer: Work out the known/unknown values
Q3.
We always need to use column addition or subtraction when answering word problems?
Correct answer: False
True
Q4.
Class B won 456 house-points before Christmas. Class D won 106 more. How many did Class D win? Does this question require addition or subtraction to answer it?
Correct answer: Addition
Subtraction
Q5.
Edinburgh castle sold 345 tickets for tours on Monday. On Tuesday it sold 109 less. How many tickets were sold on Tuesday?
109
Correct answer: 236
345
454