Year 4

Choosing appropriate subtraction strategies

Year 4

Choosing appropriate subtraction strategies

Switch to our new maths teaching resources

Slide decks, worksheets, quizzes and lesson planning guidance designed for your classroom.

Lesson details

Key learning points

  1. In this lesson, we will look at subtraction equations and decide the best and most efficient strategy we could use to solve them.

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

5 Questions

Q1.
Mrs Crane is using the strategy near doubles to solve the following equation: 3014 + 3007 = ... Which of the following near doubles should she use to help her calculate the answer?
Correct answer: 3000 + 3000
3100 + 3100
4000 + 4000
Q2.
Mrs Crane is using the strategy near doubles to solve the following equation: 4136 + 4122 = ... Which of the following near doubles should she use to help her calculate the answer?
4000 + 4000
Correct answer: 4100 + 4100
4200 + 4200
Q3.
Mrs Crane is using the strategy round and adjust to solve the following: 4543 + 3003 = ... Which of the numbers in the equation should she use to round and adjust?
Correct answer: 3003
4543
Q4.
Mrs Crane is using the strategy round and adjust to solve the following: 3783 + 2998 = ... Which of the numbers in the equation should she use to round and adjust?
Correct answer: 2998
3783
Q5.
Using the strategy round and adjust, add the following three numbers together: 4001 + 3997 + 2005 =
10,000
Correct answer: 10,003
8000

5 Questions

Q1.
Mrs Crane has used the strategy round and adjust to solve the following equation: 3567 - 2005 = ... which number should she round?
Correct answer: 2005
3567
Q2.
Mrs Crane has used the strategy round and adjust to solve the following equation: 4997 - 1564 = ... which number should she round?
1564
Correct answer: 4997
Q3.
Which is the most efficient strategy to solve the following equation: 5006 - 4992 =
Correct answer: Counting on
Partitioning
Round and adjust
Q4.
Which is the most efficient strategy to solve the following equation: 7012 - 6991 =
Correct answer: Counting on
Partitioning
Round and adjust
Q5.
Which is the most efficient strategy to solve the following equation: 4547 - 1345 =
Counting on
Correct answer: Partitioning
Round and adjust