Year 5

Calculating angles within a shape 3

Year 5

Calculating angles within a shape 3

Switch to our new maths teaching resources

Slide decks, worksheets, quizzes and lesson planning guidance designed for your classroom.

Lesson details

Key learning points

  1. In this lesson, we will learn about parallel lines, their angles and how we can use this information within composite shapes.

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

5 Questions

Q1.
What type of quadrilateral has 4 equal sides and 4 equal angles?
parallelogram
rectangle
rhombus
Correct answer: square
trapezium
Q2.
What type of quadrilateral has 4 equal sides and 2 pairs of parallel sides?
parallelogram
rectangle
Correct answer: rhombus
square
trapezium
Q3.
What type of quadrilateral has 2 pairs of equal angles and 2 pairs of equal parallel sides?
Correct answer: parallelogram
rectangle
rhombus
square
trapezium
Q4.
What do angles inside a quadrilateral add up to?
180°
Correct answer: 360°
90°
Q5.
What is the size of the missing angle in this quadrilateral with angles: 90°, 120°, 40°, ?
Correct answer: 110°
250°
360°

3 Questions

Q1.
How many parallel lines are in a trapezium
1
Correct answer: 1 pair
2
2 pairs
Q2.
Is this statement true always, sometimes or never? "A parallelogram has right angles"
2 pairs
always
never
Correct answer: sometimes
Q3.
In this parallelogram (30°, 150°,30°,?°) is this missing angle acute, obtuse reflex or a right angle?
acute
Correct answer: obtuse
reflex
right angle