Year 5

Calculating angles within a shape (Part 2)

Year 5

Calculating angles within a shape (Part 2)

Lesson details

Key learning points

  1. In this lesson, we will learn about different types of quadrilaterals and how to calculate angles within composite shapes.

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

5 Questions

Q1.
What type of triangle has 3 different angles and 3 different sides
equilateral
isosceles
right angle
Correct answer: scalene
Q2.
What do angles inside a triangle add up to?
Correct answer: 180°
360°
90°
Q3.
What are the size of the angles within an equilateral triangle?
180°
Correct answer: 60°
It's impossible to work out without one angle
Q4.
What is the size of angle a?
An image in a quiz
105°
115°
Correct answer: 65°
90°
Q5.
What is the size of angle b?
An image in a quiz
Correct answer: 105°
115°
65°
90°

5 Questions

Q1.
What type of quadrilateral has 4 equal sides and 4 equal angles?
parallelogram
rectangle
rhombus
Correct answer: square
trapezium
Q2.
What type of quadrilateral has 4 equal sides and 2 pairs of parallel sides?
parallelogram
rectangle
Correct answer: rhombus
square
trapezium
Q3.
What type of quadrilateral has 2 pairs of equal angles and 2 pairs of equal parallel sides?
Correct answer: parallelogram
rectangle
rhombus
square
trapezium
Q4.
What do angles inside a quadrilateral add up to?
180°
Correct answer: 360°
90°
Q5.
What is the size of the missing angle in this quadrilateral with angles: 90°, 120°, 40°, ?
Correct answer: 110°
250°
360°