Year 5

Multiplying and dividing decimals by 10,100,1000

Year 5

Multiplying and dividing decimals by 10,100,1000

Switch to our new maths teaching resources

Slide decks, worksheets, quizzes and lesson planning guidance designed for your classroom.

Lesson details

Key learning points

  1. In this lesson, we will review decimal place value understanding and use Dienes blocks to explain multiplication and division by 10, 100 and 1000.

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

5 Questions

Q1.
How do you say "0.201"?
two hundred and one
two zero one
zero point two hundred and one
Correct answer: zero point two zero one
Q2.
0.06 is equal to...
Correct answer: 6 hundredths
6 ones
6 tenths
6 thousands
Q3.
"0.1 is ten times greater than 0.01"
False
Correct answer: True
Q4.
Which equation is equal to 1.67?
0.1 + 0.6 + 0.7
Correct answer: 1 + 0.6 + 0.07
1 + 6 + 7
100 + 60 + 7
Q5.
In the number 21.67, the digit 7 has a greater value than the digit 1.
Correct answer: False
True

5 Questions

Q1.
True or false, when we multiply by 10, we add a 0?
Correct answer: False
True
Q2.
0.036 x 10 =
0.036
Correct answer: 0.36
3.6
36
Q3.
"If I divide 6.23 by 100, the answer will be less than 1"
False
Correct answer: True
Q4.
The relationship between 0.15 and 150 is...
Multiply and divide by 10
Multiply and divide by 100
Correct answer: Multiply and divide by 1000
Q5.
2.5 x _____ = 250
10
Correct answer: 100
1000