Year 6
Year 6

Reasoning and problem solving

Switch to our new maths teaching resources

Slide decks, worksheets, quizzes and lesson planning guidance designed for your classroom.

Lesson details

Key learning points

  1. In this lesson, we will explore two types of problem in depth, thinking carefully about how to represent each problem in order to help us find a solution.

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

6 Questions

Q1.
What would be the next term in this sequence? 5.5, 5.75, 6, 6.25, 6.5, 6.75
6.5
Correct answer: 7
7.25
7.5
Q2.
What is the term to term rule in this sequence? 9, 14, 19, 24
+ 3
+ 4
Correct answer: + 5
+ 6
Q3.
What would be the previous term in this sequence? 31, 36, 41, 46, 51
21
Correct answer: 26
56
61
Q4.
Look at the following sequence, which term below can not be part of that sequence? 29, 34, 39, 44, 49
Correct answer: 100
104
109
94
Q5.
If a represents the amount of apples. How could we represent double the amount of apples?
Correct answer: 2a
a - 2
a + 2
a2
Q6.
In this problem b represents the amount of bananas. There are 12 more apples than bananas. How could we represent the apples in terms of b?
12b
b
Correct answer: b + 12
b + 2

4 Questions

Q1.
If 3f + 8 = 20. What is the value of f?
3
Correct answer: 4
5
6
Q2.
Which expression would represent the following problem: The cost of a photo album book is £1.50 for binding and printing with an additional cost of 25p per photograph.
a = 150b + 25
Correct answer: a = 25b + 150
Q3.
a - 2b = 8. Which of the following pairs of numbers would work?
Correct answer: a = 10, b = 1
a = 10, b = 4
a = 5, b = 2
a = 8, b = 1
Q4.
A function machine has the rule x = 2y + 1. Where y is the input and x is the output. If we put 4 into the function machine (y = 4) what would come out?
10
11
8
Correct answer: 9