Year 5

Converting between metric units of length

Year 5

Converting between metric units of length

Switch to our new maths teaching resources

Slide decks, worksheets, quizzes and lesson planning guidance designed for your classroom.

Lesson details

Key learning points

  1. In this lesson, we will explore the difference between metric measures of length and non-metric measures and then convert between metric measures.

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

5 Questions

Q1.
How many cm are there in 80 mm?
18 cm
Correct answer: 8 cm
80 cm
800 cm
Q2.
Which of the below is equivalent to 6.5 m?
605 cm
65 cm
Correct answer: 650 cm
650 mm
Q3.
Which of the below shows the distance from London to Edinburgh?
Correct answer: 649 km
6490 cm
6490 m
6490 mm
Q4.
Which of the below are equal in length?
Correct answer: 290 mm and 29 cm
32 m and 32,000 cm
460 mm and 46 m
82 km and 820 m
Q5.
Which of the below is equivalent to 260,000 mm ?
Correct answer: 0.26 km
2.6 km
26 km
260 km

5 Questions

Q1.
Which of the below is not a metric unit of length?
cm
km
Correct answer: lb
mm
Q2.
What does the prefix "kilo" mean?
one
one hundred
one million
Correct answer: one thousand
Q3.
Which of the below is equivalent to 7.6 km?
706 cm
760 m
Correct answer: 7600 m
7600 mm
Q4.
In a long jump, Ziggy jumps 2.02 m and Miggy jumps 189 cm. How much further does Ziggy jump than Miggy?
103 m
Correct answer: 13 cm
14 cm
14 m
Q5.
Which of the below is equivalent to 24 metres?
0.24 mm
Correct answer: 24,000 mm
240 mm
2400 mm