Year 5

Converting between units of metric mass

Year 5

Converting between units of metric mass

Switch to our new maths teaching resources

Slide decks, worksheets, quizzes and lesson planning guidance designed for your classroom.

Lesson details

Key learning points

  1. In this lesson, we will introduce the concept of mass and investigate how to convert between grams and kilograms.

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

5 Questions

Q1.
Which of the below is equivalent to 30 miles?
42 km
46 km
Correct answer: 48 km
49 km
Q2.
On Monday, I completed a 5 mile walk and on Tuesday I completed a further 16 km. How far did I walk in total on both of those days?
13 km
15 km
Correct answer: 15 miles
21 miles
Q3.
For charity, I completed a 60 mile walk. My cousin completed a 72 km walk. What was the total distance of our walk?
166 km
Correct answer: 168 km
174 km
178 km
Q4.
The distance from London to Coventry is approx. 176 km. How far is this in miles (approx.)?
100 miles
Correct answer: 110 miles
128 miles
220 miles
Q5.
Anna completed a sponsored run. For every 5 miles, she was given £15. She completed 72 km in total. How much money did she raise from her run?
£122
£125
Correct answer: £135
£145

5 Questions

Q1.
Which of the below shows a correct conversion between g and kg?
1 g = 1000 kg
Correct answer: 1000 g = 1 kg
5 kg = 8 g
500 g = 10kg
Q2.
How many grams is 9.8 kg equivalent to?
9.8 g
98,000 g
980 g
Correct answer: 9800 g
Q3.
A recipe for 12 fairy cakes is listed but I cannot make out how much flour I will need, which of the below is it likely to be?
110 kg
Correct answer: 120 g
2800 g
9.9 kg
Q4.
How many kilograms is 420 grams equivalent to?
0.042 kg
Correct answer: 0.42 kg
42 kg
420 kg
Q5.
A recipe asks for 210 g of flour and 0.2 kg of sugar, what is the total amount of flour and sugar needed?
0.41 g
Correct answer: 0.41 kg
0.42 kg
400 g