Year 5
Year 5

Converting between units of time

Switch to our new maths teaching resources

Slide decks, worksheets, quizzes and lesson planning guidance designed for your classroom.

Lesson details

Key learning points

  1. In this lesson, we will learn how to convert between hours, minutes and seconds.

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

5 Questions

Q1.
A movie lasts 1 hour and 12 minutes, how many minutes is the movie in total?
102 min
112 min
62 min
Correct answer: 72 min
Q2.
It takes me 112 minutes to travel to my nan's house and 1 hour 44 minutes to travel to my cousin's house. Which journey takes the longest?
It takes the same length of time to travel to my nan's and my cousin's houses
The journey to my cousin's house takes the longest
The journey to my nan's house is the shorter of the two journeys
Correct answer: The journey to my nan's house takes the longest
Q3.
A, B, C and D run a marathon. It takes person A 146 minutes. It takes person B 159 minutes. It takes person C 2 hours and 32 minutes and it takes person D 2 hours 39 minutes. Which two ran the same time?
A and C
A and D
B and C
Correct answer: B and D
Q4.
I have so far watched 2 hours and 21 minutes of a 150 minute film, how many seconds of the film are left?
Correct answer: 540 seconds
5400 seconds
550 seconds
5500 seconds
Q5.
I have been cooking a stew so far for 159 minutes. The recipe says to cook it for 2 hours and 30 minutes, how much longer do I need to cook the stew for?
1 minutes
50 minutes
9 minutes
Correct answer: The stew has now been overcooked

5 Questions

Q1.
If a baby is 24 weeks old then how old is the baby in months?
20 months
4 months
Correct answer: 6 months
7 months
Q2.
If my friend is 216 months old, then how many years old is my friend?
16 years old
17 years old
Correct answer: 18 years old
26 years old
Q3.
Which of the months below could have 59 days in total?
December and January
Correct answer: January and February
July and August
June and July
Q4.
Which of the months below could have 60 days in total?
December and January
Correct answer: January and February
July and August
June and July
Q5.
If a child is 2199 days old then how old is the child in years?
5 years old
Correct answer: 6 years old
7 years old
8 years old