Year 5

Understanding pounds and converting kilograms to pounds

Year 5

Understanding pounds and converting kilograms to pounds

Switch to our new maths teaching resources

Slide decks, worksheets, quizzes and lesson planning guidance designed for your classroom.

Lesson details

Key learning points

  1. In this lesson, we will introduce the weight measurement, 'pound' or 'lb' and we will learn how to convert between kilograms and pounds.

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

5 Questions

Q1.
Which of the below shows a correct conversion between kilograms and tonnes?
1 kg = 1000 tonnes
1000 g = 1 tonne
Correct answer: 1000 kg = 1 tonne
50 kg = 8000 g
Q2.
Which of the following could be the weight of an adult sized elephant?
300 tonnes
39 tonnes
6 kg
Correct answer: 6 tonnes
Q3.
How many kilograms are in 34 tonnes
0.34 kg
34 kg
Correct answer: 34,000 kg
340 kg
Q4.
A gorilla weighs 160 kg and an elephant weighs 5 tonnes, together what is their mass combined?
165 kg
165 tonnes
Correct answer: 5.16 tonnes
52. 6 tonnes
Q5.
An empty school bus weighs 11,000 kg. After 10 children get inside the school bus it now weighs 11.4 tonnes. What is the average weight of each child?
300 kg
3000 g
Correct answer: 40 kg
60 kg

5 Questions

Q1.
Which of the below is approximately equivalent to 1 kg?
10 lb
Correct answer: 2.2 lb
22 lb
3.2 lb
Q2.
Which of the below is approximately equivalent to 30 kg?
33 lb
36 lb
60 lb
Correct answer: 66 lb
Q3.
What is the mass of the following items: a flat screen TV, 20,000 paintballs, a medium bag of dog food and a bowling ball?
Correct answer: 15 lb
2 lb
35 lb
60 lb
Q4.
Which of the below is approximately equivalent to 154 lb?
100 kg
20 kg
5 kg
Correct answer: 70 kg
Q5.
Calculate the sum of 4.4 lb + 2 kg + 8.8 lb + 4 kg.
Correct answer: 12 kg
12 lb
14 kg
60 lb