Year 4
Year 4

Mental Addition and Subtraction

Switch to our new maths teaching resources

Slide decks, worksheets, quizzes and lesson planning guidance designed for your classroom.

Lesson details

Key learning points

  1. In this lesson, we will use mental calculation strategies to add and subtract decimal numbers.

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

6 Questions

Q1.
Which addition expression matches 231.5
200 + 30 + 0.5
Correct answer: 200 + 30 + 1 + 0.5
200 + 30 + 1 + 5
Q2.
If 1 is the whole and 0.8 is a part, what is the other part?
0.1
Correct answer: 0.2
2
8
Q3.
If 5 is the whole and 2.1 is a part, what is the other part?
0.9
Correct answer: 2.9
29
5.9
Q4.
If 10 is the whole and 7.3 is a part, what is the other part?
Correct answer: 2.7
27
3.7
37
Q5.
If 10 is the whole and 1.6 is a part, what is the other part?
0.4
10
Correct answer: 8.4
9.4
Q6.
If 10 is the whole and it is made of 3 parts. What could the parts be?
1.5 + 2.3 + 5.2
2.6 + 3.3 + 5.1
Correct answer: 4.1 + 4.4 + 1.5

6 Questions

Q1.
Which addition expression matches 653.3
Correct answer: 600 + 50 + 3 + 0.3
600 + 50 + 3 + 3
600 + 50 + 3 + 3.5
Q2.
What is 4 tenths add 3 tenths?
7 ones
7 tens
Correct answer: 7 tenths
Q3.
What is 9 tenths subtract 4 tenths?
5
5 ones
Correct answer: 5 tenths
Q4.
What is 0.8 add 0.6
0.14
Correct answer: 1.4
14
Q5.
What is 1.6 - 0.7?
Correct answer: 0.9
1
9
Q6.
What is 0.9 add 9 tenths?
0.99
Correct answer: 1.8
9.9