Year 3

Deriving new facts from multiplication facts

Year 3

Deriving new facts from multiplication facts

Switch to our new maths teaching resources

Slide decks, worksheets, quizzes and lesson planning guidance designed for your classroom.

Lesson details

Key learning points

  1. In this lesson, we will use the commutative property of multiplication, and our knowledge of inverse operations to help us derive new facts about general multiplication by, for example, rearranging equations in different ways.

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

5 Questions

Q1.
There are two structures of division. What are they?
grouping and quotient
quotient and sharing
Correct answer: sharing and grouping
Q2.
Which calculation is correct?
80 divided by 10 is equal to 80
Correct answer: 800 divided by 10 is equal to 80
800 divided by 100 is equal to 80
Q3.
Peter said 601 divided by 10 is 61. John said that 610 divided by 10 is 61. Who is correct?
Both are right
Both are wrong
Correct answer: John
Peter
Q4.
Which words are used in a division equation?
Correct answer: dividend, divisor and quotient
factor,factor and product
product, divisor and quotient
Q5.
Do you get the same answer when dividing whole numbers by 10 or 100 using place value as when dividing by grouping?
No
Correct answer: Yes

5 Questions

Q1.
What does the word 'derive' mean?
Divide
Correct answer: Get more out of
Use the inverse
Q2.
Which of the following are strategies for deriving facts?
Correct answer: All of the above
Doubling
Halving
Multiplication and division are inverse operations
Multiplication is commutative
Place value
Q3.
Which fact can be derived from 2 x 4 = 8
4 x 5 = 20
4 x 8 = 2
Correct answer: 8 divided by 2 is equal to 4
Q4.
What fact can be derived from 6 divided by 2 is equal to 3?
2 + 3 = 5
6 multiplied by 2 is equal to 3
Correct answer: 60 divided by 2 is equal to 30
Q5.
Which fact can be derived from 4 x 6 = 24?
2 + 6 = 8
40 x 2 = 80
Correct answer: 8 x 3 = 24