Year 3

Exploring commutativity in multiplication

Year 3

Exploring commutativity in multiplication

Switch to our new maths teaching resources

Slide decks, worksheets, quizzes and lesson planning guidance designed for your classroom.

Lesson details

Key learning points

  1. In this lesson, we will explore the commutative law in multiplication. We will investigate how partitioning a number in multiplication can help us compare two multiplication calculations and see if they have the same product.

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

5 Questions

Q1.
What is 22 x 4?
66
80
Correct answer: 88
Q2.
What is the missing word? If there are ten or more ones, we must ______________ the ones into tens and ones.
partition
recombine
Correct answer: regroup
Q3.
Do you need to regroup ones into tens when calculating 11 x 7?
Correct answer: No
Yes
Q4.
Do you need to regroup tens when calculating 43 x 4?
No
Correct answer: Yes
Q5.
What do you need to regroup when calculating 45 x 5?
Ones
Tens
Correct answer: Tens and ones

5 Questions

Q1.
What is the Commutative Law?
A maths law - the order of addends and factor cannot be changed.
Correct answer: A maths law - the order of addends and factors can be changed but the result is still the same.
Q2.
6 x 4 has the same product as 4 x 6.
False
Correct answer: True
Q3.
12 x 4 has the same product as 2 x 14.
Correct answer: False
True
Q4.
Which of the following options is incorrect?
Correct answer: 14 x 6 = 6 + 14
15 x 4 = 4 x 15
3 x 13 = 13 x 3
50 x 2 = 2 x 50
Q5.
Which of the following options is incorrect?
19 x 4 = 4 x 19
20 x 6 = 6 x 20
Correct answer: 24 x 2 = 22 x 4
28 x 3 = 3 x 28