Switch to our new maths teaching resources

Slide decks, worksheets, quizzes and lesson planning guidance designed for your classroom.

Lesson details

Key learning points

  1. In this lesson, we will explore division strategies in depth, including dividing using arrays, and dividing using place value tables and counters.

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

6 Questions

Q1.
What is 1 multiplied by 100?
10
Correct answer: 100
1000
Q2.
What is 200 divided by 100?
Correct answer: 2
20
200
Q3.
When we multiply by 100, the digits move two places to the...
Correct answer: left
right
Q4.
When we divide by 100, the digits move one place to the right.
Correct answer: False
True
Q5.
Which number is not a multiple of 100?
100
Correct answer: 105
1200
500
Q6.
Which statement is not true?
All multiples of one hundred have both a tens and ones digit of zero
To divide a multiple of one hundred by one hundred, remove two zeros (from the tens and ones places)
To find the inverse of one hundred times as many, divide by one hundred.
Correct answer: To multiply a whole number by one hundred, place a zero after the final digit of that number.

5 Questions

Q1.
There are two structures of division. What are they?
grouping and quotient
quotient and sharing
Correct answer: sharing and grouping
Q2.
Which calculation is correct?
80 divided by 10 is equal to 80
Correct answer: 800 divided by 10 is equal to 80
800 divided by 100 is equal to 80
Q3.
Peter said 601 divided by 10 is 61. John said that 610 divided by 10 is 61. Who is correct?
Both are right
Both are wrong
Correct answer: John
Peter
Q4.
Which words are used in a division equation?
Correct answer: dividend, divisor and quotient
factor,factor and product
product, divisor and quotient
Q5.
Do you get the same answer when dividing whole numbers by 10 or 100 using place value as when dividing by grouping?
No
Correct answer: Yes