Year 3

Using Dienes to multiply a 2 digit number by a 1 digit number

Year 3

Using Dienes to multiply a 2 digit number by a 1 digit number

Switch to our new maths teaching resources

Slide decks, worksheets, quizzes and lesson planning guidance designed for your classroom.

Lesson details

Key learning points

  1. In this lesson, we will learn to multiply 2 digit numbers by 1 digit numbers using Dienes blocks. We will use visual representations to make multiplication processes clearer, and we will investigate when to regroup quantities when using Dienes blocks.

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

6 Questions

Q1.
Which is an example of partitioning?
10 divided by 2
Correct answer: 32 = 30 + 2
6 x 3
Q2.
Partitioning makes multiplying two digit numbers easier.
False
Correct answer: True
Q3.
13 x 5 =
45
55
Correct answer: 65
Q4.
17 x 3 =
121
24
Correct answer: 51
Q5.
18 x 4 =
Correct answer: 72
76
84
Q6.
Use what you know about place value to work out 180 x 4 =
Correct answer: 720
760
840

5 Questions

Q1.
What is 22 x 4?
66
80
Correct answer: 88
Q2.
What is the missing word? If there are ten or more ones, we must ______________ the ones into tens and ones.
partition
recombine
Correct answer: regroup
Q3.
Do you need to regroup ones into tens when calculating 11 x 7?
Correct answer: No
Yes
Q4.
Do you need to regroup tens when calculating 43 x 4?
No
Correct answer: Yes
Q5.
What do you need to regroup when calculating 45 x 5?
Ones
Tens
Correct answer: Tens and ones