Switch to our new maths teaching resources

Slide decks, worksheets, quizzes and lesson planning guidance designed for your classroom.

Lesson details

Key learning points

  1. In this lesson, we will learn how to add and subtract 1000 using our understanding of place value. We will also investigate a range of visual representations of subtraciton.

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

5 Questions

Q1.
When comparing numbers you compare the digits in the thousands place first.
False
Correct answer: True
Q2.
Choose the incorrect statement.
5489 < 6589
Correct answer: 5592 > 5952
6245 > 5642
Q3.
Choose the incorrect statement.
Correct answer: 5442 < 5424
5454 > 4545
6894 > 4986
Q4.
Choose the correct statement. The numbers should be ordered from lowest to highest.
Correct answer: 1245, 4125, 5899
4125, 5899, 1245
5899 , 4125, 1245
Q5.
Choose the correct statement. The numbers should be ordered from highest to lowest.
3256, 4589, 8945
4589, 3256, 8945
Correct answer: 8945, 4589, 3256

6 Questions

Q1.
When adding 1000, what happens to the ones digit?
Correct answer: The numbers of ones does not change so the digit stays the same
The ones digit moves one place to the left and a zero is put in the ones place as a place holder
Q2.
What is 1000 more than 2456?
102456
1456
Correct answer: 3456
Q3.
What is 1000 less than 5369?
369
Correct answer: 4369
6369
Q4.
What is 1000 more than 389?
10389
Correct answer: 1389
489
Q5.
What is 1000 less than 1457?
1357
2457
Correct answer: 457
Q6.
The headteacher bought new books for the school library. It cost £1538. She then decided to buy some more that cost £1000. How much did the headteacher spend on new books in total?
1538
Correct answer: 2538
538