Year 3

Applying addition and subtraction strategies within context

Year 3

Applying addition and subtraction strategies within context

Switch to our new maths teaching resources

Slide decks, worksheets, quizzes and lesson planning guidance designed for your classroom.

Lesson details

Key learning points

  1. In this lesson, we will be implementing a variety of addition and subtraction strategies to real world scenarios.

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

4 Questions

Q1.
What does the word 'efficient' mean?
To do something badly.
To do something slowly.
Correct answer: To do something well without wasting energy.
Q2.
Which of these is not a strategy for subtracting efficiently?
Correct answer: Changing the order of the addends to make a calculation easier
Finding the difference
Partitioning and subtracting one part
Using known facts
Q3.
When calculating 50 - 48 which is an efficient strategy?
Correct answer: Count on to find the difference
Counting back on my fingers
Drawing out a number line
Partitioning and subtracting
Q4.
When calculating 92 - 57 which would be an efficient strategy?
Counting back on my fingers
Drawing out a number line
Correct answer: Partitioning and subtracting one part

5 Questions

Q1.
I scored 13, 15 and double 9 on the dart board. What is my total?
37
Correct answer: 46
55
Q2.
I scored 11, triple 6 and double 8 on the dart board. What is my total?
39
Correct answer: 45
51
Q3.
I scored double 2, triple 10 and a bullseye. What is my total?
39
Correct answer: 84
88
Q4.
I have 300 points. I have just deducted 87 points. How many points do I have left?
113
203
Correct answer: 213
Q5.
I have 201 points. I have just deducted 93 points. How many points do I have left?
107
Correct answer: 108
109