Year 3

Rounding to the nearest multiple of 1000

Year 3

Rounding to the nearest multiple of 1000

Lesson details

Key learning points

  1. In this lesson, we will learn to round four digit numbers to the nearest multiple of 1000 using different visual representations such as number lines and bead strings.

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

6 Questions

Q1.
When adding 1000, what happens to the ones digit?
Correct answer: The numbers of ones does not change so the digit stays the same
The ones digit moves one place to the left and a zero is put in the ones place as a place holder
Q2.
What is 1000 more than 2456?
102456
1456
Correct answer: 3456
Q3.
What is 1000 less than 5369?
369
Correct answer: 4369
6369
Q4.
What is 1000 more than 389?
10389
Correct answer: 1389
489
Q5.
What is 1000 less than 1457?
1357
2457
Correct answer: 457
Q6.
The headteacher bought new books for the school library. It cost £1538. She then decided to buy some more that cost £1000. How much did the headteacher spend on new books in total?
1538
Correct answer: 2538
538

5 Questions

Q1.
When we round to the nearest multiple of 1000 we need to think about the two multiples of 1000 the number sits between.
False
Correct answer: True
Q2.
What is 1700 rounded to the nearest multiple of 1000?
1000
1700
Correct answer: 2000
Q3.
Round 2140 to the nearest multiple of 1000.
1000
Correct answer: 2000
3000
Q4.
Round 2580 to the nearest multiple of 1000.
1000
2000
Correct answer: 3000
Q5.
Round 6551 to the nearest multiple of 1000.
5000
6000
Correct answer: 7000